Tehnologija VELIKI BRAT VAS GLEDA

Britanska vlada želi nadzirati Facebook i MySpace

  • Autor: B. R.
  • 25.3.2009 12:40:16
  • 25.3.2009 12:14:13

Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je nove odlučne korake protiv terorizma i organiziranog kriminala, koji sve češće ugrožavaju nacionalnu sigurnost. Jedna od mjera je potpuni nadzor društvenih mreža poput Facebooka ili MySpacea

Iako je teoretski itekako moguće provoditi nadzor i praćenje internetskog prometa pojedinaca, u razvijenim zemljama to je najčešće samo paranoidni scenarij koji serviraju razne medijske kuće, u nedostatku materijala za ispunjavanje tehnoloških rubrika na svojim stranicama. U nekim represivnim zemljama poput Irana i Sjeverne Koreje vladin nadzor internetskih aktivnosti uobičajena je praksa, a kako sada stvari stoje, isto bi se pod krinkom nacionalne sigurnosti moglo dogoditi i u britanskom internetskom prostoru.

Najavom britanske vlade direktno je pogođen značajan broj Britanaca, kojih na društvenoj mreži Facebook ima oko 17 milijuna, a na MySpaceu i Bebou otprilike još po deset milijuna. Britanski korisnici ovih mreža najavu svoje vlade smatraju direktnom povredom privatnosti, jer na njima posjeduju značajne količine osobnih podataka, privatnih slika i sličnih materijala. Jednako tako, pod nadzorom bi se našli i svi prijatelji Britanaca na društvenim mrežama, tako da se broj osoba pod nadzorom značajno povećava.

Sasvim očekivano, britanski borci za ljudska prava poput organizacije NO2ID žestoko su se pobunili protiv vladinog prijedloga, argumentirajući da bi takav potez doveo do povrede privatnosti korisnika društvenih mreža, kao u  diktatorskim ili represivnim režimima.

S druge strane, glasnogovornica britanskog ministarstva unutrašnjih poslova odbacila je spekulacije o tome da bi se 'osobni podaci korisnika pohranjivali u jednu veliku bazu podataka' te je rekla da će se nadzor aktivnosti na društvenim mrežama 'vršiti isključivo u svrhu sprečavanja terorističkih napada i sličnih kriminalnih aktivnosti'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još