VIDEO NAPADA NA SAD

Kina se pohvalila hakerskim sposobnostima

26.08.2011 u 09:53

Bionic
Reading

Kineska državna televizija u četvrtak je na svoju web stranicu postavila dio dokumentarca koji je pokazivao vojnu sposobnost za obavljanje 'cyber' napada protiv internetske stranice sa sjedištem u SAD-u, izvijestili su američki mediji

No, prema pisanju The Washington Posta u online izdanju, čini se da je taj video snimak ubrzo uklonjen s web stranice državne TV.

U međuvremenu, kineski dužnosnici su inzistirali na tome da video isječak nije ništa drugo nego rad maštovitog producenta.

Isječak je dio državnog dokumentarca o 'cyber' ratovanju, odnosno o računalnim sabotažama na internetu, a navodno pokazuje nevidljivog korisnika koji izvodi napad na web-stranicu duhovnog pokreta Falun Gong u američkoj saveznoj državi Alabami.

U samo šest sekundi, isječak nudi ono što stručnjaci opisuju kao neobično iskren opis ofenzivnih cyber-sposobnosti Kine.

U četvrtak, korisnici interneta koji pokušaju naći dokumentarac na stranici kineske državne televizije umjesto toga će pronaći poruku 'Greška stranice - Ova stranica više ne postoji'.

Kinesko ministarstvo obrane u četvrtak je objavilo priopćenje u kojem navodi kako je video isječak bila "čista akcija producenta", te da "sadržaj i mišljenje u programu ne predstavljaju politiku i stav vlade".

'Kina je uvijek pridavala važnost sigurnosti na internetu, i čvrsto se protivila bilo kakvom obliku internetskih kriminalnih aktivnosti. Kineska vojska nikada nije izvela bilo kakav oblik cyber napada', navodi se u priopćenju.

Kina rutinski negira odgovornost za cyber-napade, kao i za online špijunažu, usprkos brojnim izvješćima o takvim aktivnostima.

Pentagon u godišnjem izvješću o kineskoj vojsci, objavljenim u srijedu, navodi da se tijekom 2010. u brojne računalne sustave diljem svijeta, uključujući i one u Sjedinjenim Državama, prodrlo u napadima za koje se 'čini da potiču iz Kine'.

Razvijanje sposobnosti za cyber ratovanje u skladu je s mjerodavnim člancima u časopisu kineske Narodne oslobodilačke vojske, navodi se u izvješću.

Dio kineskog videa o cyber ratovanju pogledajte malo niže.