Tehnologija NIJEMCI TVRDE

Lajkanje na Facebooku je nezakonito

  • Autor: M. W.
  • 22.8.2011 12:33:45
  • 22.8.2011 12:10:45

Popularni alat za društvene mreže navodno nije u skladu sa strogim njemačkim i europskim zakonima koji štite privatnost

Povjerenik Thilo Weichert, koji radi za Nezavisni centar zaštite privatnosti (ULD) u sjevernoj njemačkoj saveznoj državi Schleswig-Holstein, kaže da lajkanje ilegalno sastavlja profil web navika Facebookovih korisnika, piše ZDNET.

Tvrdi da već sam posjet naslovnici najpopularnije svjetske društvene mreže, kao i korištenje pluginova kao što je Like, tvrtki Marka Zuckerberga omogućuje praćenje vašeg švrljanja internetom tijekom dvije godine.

Facebook navodno radi na stvaranju širokog profila za pojedince koji ne koriste njegove usluge, kao i personaliziranije profila svojih članova.

Podaci o prometu i sadržaju šalju se Facebookovim poslužiteljima u Sjedinjenim Državama, temeljem čega vlasnik sitea dobiva analizu korištenja.

Ti podaci zanimljivi su oglašivačima te marketinškim i PR tvrtkama. No, mogu biti upotrijebljeni i u druge svrhe - primjerice, za policijsko ili obavještajno djelovanje.

U ULD-u su uvjereni da takvo profiliranje krši njemački i europski zakon o zaštiti podataka.

Korisnici nemaju dovoljno informacija o tome što se radi s njihovim podacima, a Facebookova pravila korištenja i razina zaštite privatnosti nisu u skladu sa zakonskim zahtjevima.

Stoga su od web  siteova u Schleswig-Holsteinu zatražili da do kraja rujna ove godine uklone svoje stranice s Facebooka, kao i dugme Like sa svojih stranica.

Odbiju li se povinovati, prijeti im 50 tisuća eura kazne.

Korisnicima interneta preporučavaju suzdržavanje od korištenja društvenih pluginova i Facebooka općenito.

Naravno, u Facebooku se s time ne slažu te tvrde da su u potpunosti usklađeni s europskim zakonodavstvom.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još