Tehnologija ZAJEDNO PROTIV IPHONEA

Zašto je Google kupio Motorolu?

Nadzorom nad hardverskim mogućnostima softver se može brže razvijati, a za to je uspjeh iPhonea bjelodani dokaz. Nije nemoguće, stoga, da će Google u Motorolinim pogonima nastojati kreirati supersmartphone koji bi postao jači statusni simbol od iPhonea

Jeste li čuli da Ina kupuje Ledo? Naravno da niste, no u današnje vrijeme nije nemoguće da i takva transakcija bude na naslovnicama poslovnih i dnevnih novina. Prvo što će vam pasti na um jest kakvi su to poslovni razlozi i skriveni motivi uzrokovali takvu senzaciju.

E, pa isto pitanje može se postaviti u slučaju Googleove kupnje Motorola Mobilityja. U objavi za medije stoji uniformirano obrazloženje da Google želi dodatno ojačati ekosistem Androida koji će i dalje ostati otvoren, dok će Google voditi Motorola Mobility, zaseban odjel koji se bavi razvojem i proizvodnjom mobilnih uređaja kao zasebnu kompaniju.

No, što će Googleu zapravo Motorola? Posrijedi je proizvođač mobilnih uređaja koji neprestano pada na svjetskom tržištu, a ni inovativni proizvodi poput prvoga LTE mobilnog uređaja Atrix 4G ili tableta Xoom nisu uspjeli značajnije poboljšati njezin tržišni položaj. Motorola drži jedva četiri posto globalnog tržišta smartphonea. Davno su prohujali oni dani kad je Motorola bila doličan takmac Nokiji za poziciju broja 1 na svjetskom tržištu.

Prije desetak godina događale su se i takve stvari da su pljačkaši usred Zagreba provalili u Nokijin dućan u potrazi za Motorolinim zakretnim uređajem V.70. Danas je teško naći pristojan Motorolin uređaj (osim Xooma) u portfeljima naših mobilnih operatora.

Dakle, očito, kupnja Motorole zbog njezine tržišne vrijednosti otpada kao razlog akvizicije. Mnogo bliže stvarnim razlozima jest činjenica da je Motorola vlasnik 17.000 patenata, a vrijednost svakog od njih je 200-300 tisuća dolara. Kupnjom tih patenata, oni sami će dobiti na vrijednosti, a na taj način Google efikasno odgovara skupini investitora koje predvode Microsoft i Apple koji su nedavno kupili 6.000 Nortelovih patenata. Na taj način htjeli su ojačati svoje pozicije u borbi protiv rastućeg Androida.

Drugi razlog je u činjenici da se nadzorom nad hardverskim mogućnostima softver može brže razvijati, a za to je uspjeh iPhonea bjelodani dokaz. Nije nemoguće da će Google nastojati kreirati supersmartphone. Uostalom, činjenica da je RIM kupio QNX kako bi razvio novi operativni sustav za BlackBerry i da je HP kupio Web OS kako bi razvio prodaju Palma govori o tendenciji kreiranja postupnoga korisničkog iskustva.

Hoće li sada Google favorizirati Motorolu nauštrb HTC-a, LG-ja i Samsunga koji su razvili uspješne Android uređaje? Vjerojatno ne, nego će igrati na dva razboja – s Motorolom će stvarati određeni tip uređaja koji će tjerati Apple da snizuje cijenu novih iPhonea, dok će ostalima prepustiti razvoj branda Nexus. Sve zajedno bit će u službi bildanja tržišnih pozicija Androida. A kad se dođe do željenih rezultata, nije isključeno da će Motorola Mobility prijeći nekome trećem u ruke, ili jednostavno nestati, kao što je nestao Siemensov mobilni pogon nakon ujedinjavanja s Benquom.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još