Tehnologija KRIVA IM TEHNOLOGIJA

Britanci ostaju bez Twittera i SMS-a?

  • Autor: M. W.
  • 12.8.2011 15:41:29
  • 12.8.2011 12:20:32

Britanska vlada razmatra treba li isključiti društvene mreže i onemogućiti slanje SMS-ova tijekom nemira

Premijer David Cameron rekao je zastupnicima tijekom izvanredne sjednice britanskog parlamenta da su obavještajne službe i policija razmatralo je li ispravno i moguće odsjeći pristup tim platformama onima koji ih koriste kako bi dogovarali nasilje i nerede, piše BBC.

SMS-ovi i Blackberry Messenger navodno su odigrali veliku ulogu u nemirima koji već danima potresaju više gradova u Velikoj Britaniji. No, britanski je premijer u svoje obraćanje zastupnicima uključio i Facebook te Twitter.

Udruge za zaštitu ljudskih prava smatraju da bi ograničavanje ili ukidanje pristupa društvenim mrežama i servisima bilo zlorabljeno i uskratilo građanska prava ljudima koji nisu ništa loše napravili.

Pitaju se i kako će se znati tko planira nerede, odnosno tko će o tome odlučivati. Ako to ne budu sudovi, privatne tvrtke i policija vrlo će brzo zlorabiti to pravo, upozoravaju zaštitnici ljudskih prava.

Camerona su kritizirali i koalicijski partneri, rekavši da se treba suzdržati od takvih poteza. Puno bi bolje bilo koristiti društvene mreže za organiziranje skupina i pojedinaca koji će pomoći pri održavanju reda.

Usto, mnogi su skeptični je li tako nešto uopće tehnički izvedivo. Ipak, britanske vlasti pozvale su predstavnike Facebooka, Twittera i drugih tvrtki kako bi razgovarali o njihovim odgovornostima tijekom nemirnih vremena.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još