DOGOVOR U AZIJI

Uskoro novi standard za 3D naočale

09.08.2011 u 12:41

Bionic
Reading

Sony, Panasonic i Samsung dogovorili su zajednički razvoj standarda za naočale koje se koriste pri gledanju trodimenzionalnih slika na televizoru, računalnom zaslonu i u kinu

Tri azijska diva potrošačke elektronike, u suradnji s europskom tvrtkom XpandD, objavila su da će njihova suradnja pokriti tehnologiju nazvanu '3D aktivne naočale'.

Novi standard koristit će radiofrekvenciju i višestruke tipove infracrvenih sistemskih protokola.

Samsung, Panasonic i društvo nadaju se da će njihov standard biti spreman za licenciranje tijekom idućeg mjeseca, piše CNET

Očekuje se da će univerzalne naočale, koje će moći biti korištene na TV uređajima sve tri tvrtke, biti puštene u prodaju tijekom 2012. godine. Bit će kompatibilne sa svim 3D modelima koji će biti lansirani na tržište tijekom ove godine.

Sadašnje 3D naočale jednog proizvođača obično nisu kompatibilne s TV uređajima drugih proizvođača, što je značajna prepreka bržem širenju te tehnologije.

Tvrtka XpandD jedna je od najglasnijih zagovornika zajedničkog standarda. U ožujku je sklopila sporazum s Panasonicom o stvaranju standarda za infracrvene sustave. Dogovor sa Sonyjem i Samsungom proširenje je te suradnje.

Jedinstveni standard je dobro došao, no aktivne 3D naočale našle su se na udaru kritika zbog dizajna i cijene. U nekim slučajevima koštaju i više od 100 dolara, iako im je cijena u zadnje vrijeme pala na 50.

Cijeni unatoč, uspjele su potisnuti svoje pasivne konkurente. U prvoj polovici ove godine ta je tehnologija držala 96 posto američkog tržišta