Tehnologija RAD IZVAN UREDA

Kako raditi u kafiću?

Kafić kao radno mjesto? Da, i to se može. Doznajte kako, kao i na što sve trebate paziti kako bi rad bio ugodan i siguran

Napredak tehnologije donio je brojne nove mogućnosti kako riješiti izazove i obveze koje posao svakodnevno pred nas postavlja. Jedna od njih je i odmak od klasična pristupa, u kojem smo osam sati vezani uz uredske prostorije.

Laptopi, mobiteli i druga čuda tehnologije omogućuju nam veću pokretljivost, ali i drukčiji odnos prema poslu i radnom vremenu. U nekoliko članaka ispitat ćemo prednosti, nedostatke i zamke rada izvan ureda.



Kafić kao radno mjesto? Da, i to se može
.

Rad na laptopu uz pomoć bežičnog interneta razmjerno je nova pojava, ali kreativan rad u kafiću, krčmi, gostionici, restoranu ili birtiji bilježi dugu povijest. Pisci poput Ernesta Hemingwaya i F. Scotta Fitzgeralda, pjesnici poput Tina Ujevića i Gustava Krkleca, novinari i publicisti poput Malcoma Gladwella - svi su oni barem dio svog opusa stvorili za stolom svoje omiljene kavane.

I sam sam to isprobao. Novinar sam. Zadnje četiri godine radim kao slobodni strijelac. Nemam matičnu redakciju i ured, a zbog prirode posla, često sam vani, u pokretu. Zbog toga se nerijetko nađem u situaciji da članke pišem na javnim mjestima, poput kafića, hotelskih predvorja, knjižnica...

Vjerovali ili ne, većina ovog teksta nastala je u lobiju jednog pulskog hotela, s pogledom na more.

Posao se čini manje kao tlaka


Otkrio sam da mi odgovara takav način rada. Ne znam točno zašto, ali čini mi se da mi paše neformalna atmosfera, opuštenija nego u nakrcanim redakcijama, poticajnija od tišine praznog stana. A i zabavnije je raditi - posao se nekako čini manje kao tlaka.

Zvuči pomalo paradoksalno, ali manje je toga što mi odvlači pažnju, pa mi je lakše usredotočiti se na ono što radim. To što sam na javnom mjestu, gdje plaćam za boravak, također me potiče da manje odugovlačim i bavim se nebitnim. I uvijek je u blizini netko tko mi može donijeti čaj, sok ili već nešto čime ću se osvježiti.

Kako, dakle, odabrati kafić u kojem ćete raditi? To u velikoj mjeri ovisi o tome kakva ste osoba i kakve su vam navike.

Primjerice, tijekom godina sam se navikao na rad u redakcijama s puno zaposlenih. Novinari i medijski ljudi općenito nisu baš šutljiva čeljad, pa su mjesta gdje rade često bučna. Zahvaljujući tom iskustvu, mogu pisati i u prilično bučnim kafićima.

To ne mora svakome odgovarati, kao što i meni ponekad paše pronaći mirniji kutak za rad. U pravilu, to će biti hotelska predvorja i kafići, kao i kafići koji žele privući ekskluzivniju klijentelu.

Alternativno, možete se opskrbiti slušalicama i buku prekriti glazbom po vlastitu izboru. Meni najviše pomažu klasična i new age glazba. Vama će heavy metal ili možda Thompson. Probajte, pa otkrijte.

Pazite na sigurnost


Bio tih i miran ili ne, trebate lokal koji nudi bežični pristup internetu. Proguglajte i pronađite popise takvih ugostiteljskih objekata u online medijima (evo primjera za Osijek), a može ih se - u manje preglednom obliku - naći na Facebooku.

Do maksimuma iskoristite mogućnosti koje nudi rad u računalnom oblaku. Servisi poput webmaila, GDocsa, Dropboxa i sličnih uglavnom su dostupni i pouzdani, tako da se ne morate oslanjati samo na aplikacije instalirane na svom prijenosnom računalu.

No pazite na sigurnost i privatnost, naročito ako baratate potencijalno osjetljivim podacima koji bi mogli biti zanimljivi kao meta krađe i zlorabe.

Veza s internetom koju koristite gotovo sigurno nije zaštićena u dovoljnoj mjeri. Redovno koristite i osvježavajte antivirusne programe i vatrozid. Mijenjajte lozinke barem jednom tjedno, pazeći da vas pritom nitko ne promatra.

To vrijedi naročito u slučaju da radite na javno dostupnim računalima u cyber-kafićima. Možda ih redovno čiste od virusa i kojekakvog smeća, možda ne. Računajte na lošiju opciju.

Ne zaboravite na ljude


Odlogirajte se iz svega u što ste se ulogirali. Bilo bi prilično glupo da vam netko provali u poštu zato što to niste napravili.

Preporučljivo je, također, koristiti kvalitetno enkriptiran USB uređaj, na koji možete pohraniti ono što ste napravili ili na njemu držati osjetljive podatke potrebne za obavljanje posla.

Obratite pažnju na to je li dostupna utičnica za struju. Baterije današnjih prijenosnika prilično su izdržljive, ali ne traju vječno. Dobro je kad ih možete bez problema napuniti.

Zadnje, ali ne i najmanje važno. Uspostavite dobre odnose s osobljem kafića. Budite ljubazni, ostavite im napojnicu barem ponekad. Zauzvrat će vam rado pričuvati računalo dok ste na WC-u ili skoknete u grad nešto obaviti na brzinu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još