Tehnologija GOOGLE O RIVALIMA

Schmidt: Tuže nas zato što gube

  • Autor: M. W.
  • 20.7.2011 10:33:06
  • 20.7.2011 9:51:46

Prestali su se baviti inovacijama, pa se oslanjaju na tužbe, rekao je o svojim rivalima predsjednik izvršnog odbora Googlea Eric Schmidt

Sudske tužbe protiv Googlea rezultat su velikog uspjeha Androida, smatra Schmidt.

'Bili smo svjedoci eksplozivnog rasta broja uređaja pogonjenih Androidom na tržištu. Budući da našem uspjehu ne mogu parirati inovacijama, konkurencija je reagirala sudskim tužbama. To me ne zabrinjava', rekao je na Googleovoj konferenciji o mobilnoj industriji u Tokiju.

Trenutno je aktualno toliko tužbi zbog patenta vezanih uz mobitele da postaje teško pratiti tko koga tuži.

HTC je, primjerice, proglašen krivim zbog kršenja dva Appleova patenta, zbog čega bi mogao biti zabranjen uvoz tih uređaja u Sjedinjene Države.

HTC je najavio žalbu, a odluka se očekuje tijekom prosinca. Schmidt je najavio da će ih Google podržati, rekavši kako će se pobrinuti da ne izgube parnicu, piše Bloomberg.

Unatoč Schmidtovim uvjeravanjima kako ova 'pravna zabava' neće omesti rast Androida, čini se da Googleovi partneri žele igrati na sigurno.

Nekolicina najvećih je, navodno, potpisala sporazume s Microsoftom o proizvodnji uređaja s ugrađenim operativnim sustavom Windows Phone 7. U tom se kontekstu spominju ZTE i Huawei.

Licenca za korištenje Androida je besplatna. Treba platiti jedino naknade za patentna prava. Microsoft navodno na tome zarađuje više nego na vlastitoj mobilnoj platformi. Daljnji gubici vezani uz patente podigli bi troškove licenciranja Androida.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još