DOBAR DRUGI KVARTAL

IBM-u porasli prihodi i dobit

19.07.2011 u 10:29

Bionic
Reading

Američka tehnološka kompanija IBM izvijestila je u ponedjeljak da je u drugom tromjesečju ostvarila rast prihoda za 12 posto i neto dobiti za 8 posto, a zahvaljujući rastu u sve tri njezine glavne poslovne kategorije povećala je i procjene za cijelu godinu

Prihodi IBM-a u proteklom kvartalu porasli su za 12 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 26,7 milijardi dolara.

Neto dobit kompanije dosegnula je, pak, 3,66 milijardi dolara, ili 3 dolara po dionici, dok je godinu dana prije iznosila 3,39 milijardi, ili 2,61 dolar po dionici.

Isključujući posebne stavke, dobit tog tehnološkog diva iznosila je 3,09 dolara po dionici, dok su analitičari očekivali 3,02 dolara.

Kako su i dobit i prihodi nadmašili očekivanja, cijena dionice IBM-a porasla je nakon objave rezultata za 2 posto, na rekordnih 178 dolara.

Ulagači na burzama plašili su se da će se prodaja tehnoloških proizvoda i usluga usporiti u drugom tromjesečju zbog gospodarskih nesigurnosti u Japanu i Europi, te pada državne potrošnje. No, IBM je uspio u proteklom kvartalu znatno povećati prihode s tržišta u razvoju, kao što su Brazil i Kina.

IBM je također izvijestio da je u drugom tromjesečju vrijednost njegovih novih ugovora o pružanju usluga porasla za 16 posto, na 14,3 milijarde dolara, što je također više nego što su analitičari očekivali.

Zahvaljujući odličnim rezultatima u drugom kvartalu, IBM je povećao svoje poslovne procjene za cijelu 2011. godinu. Isključujući posebne stavke, IBM u ovoj godini očekuje dobit po dionici od najmanje 13,25 dolara po dionici, dok je dosad procjenjivao da će iznositi 13,15 dolara.