OČAJAN DRUGI KVARTAL

Gubitak Philipsa 1,35 milijardi eura

18.07.2011 u 10:43

Bionic
Reading

Nizozemski proizvođač potrošačke elektronike Philips u ponedjeljak je izvijestio da je drugo tromjesečje zaključio s neto gubitkom od 1,35 milijardi eura, dok je u istom razdoblju prošle godine poslovao s čistom dobiti od 262 milijuna eura

Prihodi Philipsa pali su u proteklom tromjesečju za 2,6 posto, na 5,21 milijardu eura, priopćeno je iz najvećeg svjetskog proizvođača rasvjete, jednog od tri vodećih proizvođača opreme za bolnice i najvećeg europskog proizvođača potrošačke elektronike.

Negativni rezultat u Philipsu najvećim dijelom pripisuju otpisu povezanom s akvizicijama u dijelu poslovanja s rasvjetom i bolničkom opremom. Značajnije poboljšanje ne očekuju u skorije vrijeme.

"Ne očekujemo izrazitije poboljšanje u skorijem roku, s obzirom da operativni rizici i teškoće ostaju, kao i nastavljene neizvjesnosti u gospodarskom okruženju", kazao je u priopćenju čelnik Philipsa Frans van Houten.

Kompanija planira provesti 500 milijuna eura vrijedan program ušteda troškova koji će trajati do 2014. godine. U planu je i program otkupa dionica, 'težak' dvije milijarde eura, koji će biti dovršen iduće godine.

Već prošli mjesec kompanija je upozorila na osjetno nižu dobit u drugom tromjesečju i usporavanje prodaje u dijelovima poslovanja s rasvjetom i potrošačkom elektronikom, koja obuhvaća široku paletu proizvoda od tostera do brijaćih aparata.

"To je širi signal izostanka stvarnog oporavka potrošnje", kazao je analitičar Rabobanka Hans Slob.