Tehnologija TRANSITION

Leteći automobil dobio dozvolu za upotrebu

Leteći automobil nazvan 'Transition' (Tranzicija), američke tvrtke Terrafugia, kojem sklopiva krila omogućuju da kombinira vožnju cestom i letenje, dobio je službeno odobrenje za uporabu, izvijestio je u srijedu CNN

'Transition', koji tvrtka razvija od 2008. godine, dobio je odobrenje Nacionalne uprave za sigurnost cestovnog prometa (NHTSA) za korištenje na cestama. Za to je Terrafugia je morala dobiti posebna izuzeća za uporabu lakših plastičnih prozora umjesto stakla te težih guma od automobilskih, koje mogu izdržati slijetanje i standardnu cestovnu vožnju.

'Transition' je još prošle godine dobio odobrenja za uporabu od Federalne uprava za zrakoplovstvo (FAA) kao 'laki sportski zrakoplov'.

Svatko s važećom vozačkom dozvolom moći će voziti uto na cesti, ali onima koji žele letjeti s tim automobilom budućnosti, ipak će trebati najmanje sportska pilotska dozvola.

Budući vlasnici 'Transitiona' za sad neće smjeti uzlijetati i slijetati ispred svoje kuće, već će to morati činiti u zračnim lukama.

Cijena letećeg automobila je oko 250.000 dolara (1.325.000 kuna), a Terrafugia je objavila da već ima oko 100 rezervacija uz polog od 10.000 dolara.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još