IDC ADRIATICS

Domaće ERP tržište u 2010. palo za 7,3 posto

13.07.2011 u 13:33

Bionic
Reading

Hrvatsko tržište ERP odnosno poslovnih aplikacija prošle je godine vrijedilo 37,54 milijuna američkih dolara, što je u odnosu na godinu prije pad za 7,3 posto, a prvi znaci oporavka na tom tržištu očekuju se u drugoj polovici ove godine, podaci su i ocjena analitičke kuće IDC Adriatics

Na pad tržišta ERP (Enterprise Resource Planning) aplikacija prošle je godine, kao i u godini prije, negativno utjecala financijska kriza započeta 2008. kao i nedostatak velikih projekata, ističu iz IDC ADriaticsa.

I prošle je godine najpopularnije područje ERP-a ostalo upravljanje korporativnim resursima-ERM s udjelom od 65,2 posto, dok je na drugom mjestu upravljanje lancem nabave-SCM s 13 posto tržišta, a treće operacioni i proizvodni moduli-OMA s 11,4 posto tog tržišta.

Sektor maloprodaje ostao je vodeći potrošač na ERP licence i održavanje prema tržišnim vertikalama u prošloj godini s udjelom od 22,6 posto, slijedi veleprodaja s udjelom od 13,5 posto, te procesna proizvodnja s 9,6 postotnim udjelom na domaćem tržištu aplikacija.

Po podacima IDC-a, vodeću poziciju na hrvatskom ERP tržištu u prošloj je godini zadržao SAP, kojeg slijede Microsoft te tvrtke In2, Laus CC i Oracle, a ukupni prihod tih tvrtki od licenci i održavanja predstavlja više od pola kompletnog domaćeg tržišta ERP aplikacija u prošloj godini.

Unatoč očekivanjima oporavka ERP tržišta u drugom dijelu ove godine, ipak se, kako ističe analitičar IDC Adriatics Ivan Juras, dostizanje vrijednosti tog tržišta prije početka krize može očekivati tek u 2012.

Juras pritom smatra i kako će novi modeli isporuke poput računarstva u oblaku ('cloud computing'), softvera kao usluge (SaaS) te mobilna rješenja ubrzo predstavljati ozbiljne poslovne izazove za većinu proizvođača ERP aplikacija. Istodobno se očekuje dalji rast sve važnijih prihoda od održavanja postojećih softverskih instalacija, za koje misli da će i dalje imati snažan doprinos oporavku tržišta.

U IDC Adriaticsu očekuju da će potrošnja na ERP rješenja u Hrvatskoj rasti u prosjeku 9,5 posto godišnje te u 2015. dosegnuti vrijednost nešto veću od 59 milijuna dolara.