GOOGLE IM NIŠTA NE MOŽE

Android - Microsoftova nova zlatna koka

07.07.2011 u 12:48

Bionic
Reading

Zahvaljujući seriji sporazuma o patentnim licencama, uključujući i mogući dogovor sa Samsungom, Microsoft je na putu zarađivanja velikih para

Koliko bi tvrtka iz Redmonda mogla zgrnuti?

Pa, uz pola milijuna aktiviranja Androida dnevno, prema Googleovim podacima, mogli bi ubrati 912 milijuna dolara godišnje ako uspiju izvući pet dolara po aktivaciji za svaki prodani pametni telefon ili tablet pogonjen Androidom.

A toliko navodno dobiju od svakog HTC Androida, zahvaljujući licencnom sporazumu sklopljenom lani.

Dug je put do toga da se dogovore sa svim proizvođačima Androida, no jasno je o kakvoj se prilici radi. Ne čudi što je Microsoft nanizao nekih 36 licenci, koje pokrivaju 310 uređaja, od svibnja.

Pregovori za potencijalno najveći posao navodno su u tijeku. Samsung je najveći svjetski proizvođač Androida, gledano po prodaji. Microsoft nastoji postići dogovor koji bi mu donio 15 dolara za svaki Android uređaj, a Samsung to navodno pokušava srušiti na deset dolara.

Po toj cijeni, procjenjuje Business Week, Microsoft bi mogao još tijekom ove godine ubrati 200 milijuna dolara samo na pametnim telefonima Samsung Galaxy S II (temeljem predviđanja o 20 milijuna prodanih primjeraka).

Poraste li broj aktivacija, što niej teško zamisliti, Microsoftu se smiješi i više od milijarde dolara godišnje.

Naravno, ništa ne jamči da će dogovor sa Samsungom i ostalim proizvođačima biti postignut. Dosad je dobro išlo, no ima velikih igrača koji se još drže podalje, poput Motorole i Barnes & Noblea.

Obje tvrtke su u sudskom klinču s Microsoftom zbog kršenja patentnih prava, a njihova bi pobjeda mogla usporiti pohod na tržište Androida.

Malo je perverzno zamisliti Microsoft kako ubire ogromne novce na tuđem operativnom sustavu, a ne može ni približno toliko na vlastitom. Prema procjeni analitičke kuće Gartner, prodali su samo 1,7 milijuna uređaja WIndows Phone 7 tijekom prvog kvartala. Sigurno su više zaradili od HTC-a, koji je prodao 9,3 milijuna uređaja, većinom Androida.

No, to je tužna životna činjenica u svijetu brzomijenjanjuće tehnologije. Tvrtke koje nisu kompetitivne mogu zaraditi prodajom intelektualnog vlasništvu. Nortel je, recimo, za 4,5 milijardi dolara prodao svoje patente konzorciju kojeg, između ostalih, čine Microsoft, RIMM i Apple, ostavivši Google bez značajne patentne zaštite.