HOSTING ZLATA VRIJEDAN

Go Daddy prodan za 2,25 milijardi dolara

04.07.2011 u 13:50

Bionic
Reading

Tri venture capital tvrtke novac su uložile kako bi kompaniji Boba Parsonsa, jednom od najvećih registara domena na svijetu, pomogle u osvajanju međunarodnih tržišta

Div web hostinga Go Daddy potvrdio je ulazak u strateško partnerstvo s tvrtkama KKR, Silver Lake i Technology Crossover Ventures, piše The Register.

Sve tri kompanije bave se ulaganjima u poduzeća dok su još u početnoj fazi, kada je rizik gubitka investiranog novca najveći. Silver Lake je, recimo, dosad uložio u Groupon, Zyngu i Skype, između ostalih.

Osnivač i direktor Go Daddyja Bob Parsons rekao je da su te tri tvrtke odabrane zbog toga što dobro poznaju tehnologiju i razumiju online poslovanje. Vjeruje da će kompaniji kojoj je na čelu pomoći pri bržem rastu na međunarodnom tržištu.

Vrijednost transakcije nije objavljena, ali vjeruje se da će kupci platiti oko 2,25 milijarde dolara.

Parsons inzistira na tome da nije u pitanju prodaja, već strateški savez s ciljem reinvestiranja sredstava, što će poslužiti za proširenje postojećih usluga, razvoj usluga baziranih na računalstvu u oblaku te već spomenuto brzo širenje na međunarodnom tržištu.

Go Daddy je pokrenut 1997. godine. Ima više od 9,3 milijuna korisnika diljem svijeta i upravlja s više od 48 milijuna naziva domena.

Tvrtka je u potrazi za ulagačima od lani, nakon što je njezin upravi odbor angažirao tvrtku Qatalyst kako bi ispitali mogućnost prodaje.

U planu je bila i javna ponuda dionica, predviđena za 2006. godinu. No, od nje se odustalo zbog lošeg stanja na tržištu i zato što Parsons nije mogao držati jezik za zubima tijekom razdoblja potrebnog da američki regulator Securities and Exchange Commision odradi potrebne predradnje.

Trenutno nije poznato koliki će se udio od pozamašnih 2,25 milijardi dolara sliti u Parsonsove džepove. No, čini se da će ipak ostati jedan od većih udjelničara.

Parsons je, inače, živopisan lik. Objavljuje videoblog u kojem dijeli poslovne savjete i obračunava se sa cybernasilnicima, ne ustežući se od psovki i prostačenja, često u društvu djevojaka zamamnih oblina.

Dio tog novca vjerojatno će potrošiti na svoj omiljeni hobi - lov. Prije dva mjeseca je razgnjevio ljubitelje životinja i aktiviste širom planete nakon što je na Go Daddyju objavio video o svom lovu u Africi, gdje je ubio i rastrančirao slona.

Nadamo se da će dio preusmjeriti i u Go Daddy Cares, dobrotvornu udrugu koja je dosad, između ostalog, financirala projekte vezane uz borbu protiv Parkinsonove bolesti i AIDS-a.

No, ne računajte da će da će sve te dolare negdje parkirati i živjeti od rente. Kao što je nedavno rekao, ne želi biti najbogatiji mrtvac na groblju.

Kako izgleda Parsonsov vlog? Pogledajte!