USLUGA U OBLAKU

HT predstavio uslugu tCloud Računalo

29.06.2011 u 14:20

Bionic
Reading

Hrvatski Telekom, vodeći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj, danas je predstavio novu, inovativnu uslugu tCloud Računalo namijenjenu poslovnim korisnicima. Usluga je jedinstvena na hrvatskom tržištu te je HT jedan od prvih operatora u Europi koji nudi ovakvu vrstu usluge

tCloud Računalo korisnicima omogućuje korištenje virtualne informatičke infrastrukture (virtualnih računala) te nabavu, isporuku i održavanje popratnog hardvera. Korisnici već od 5 kn dnevno mogu unajmiti vlastiti ured u „oblaku“ i tako izbjeći trošak kupnje informatičke opreme, servera i licenci, a sve troškove održavanja i administracije za njih preuzima HT.

Pristup usluzi omogućen je putem interneta, bez obzira na pružatelja usluga, a korisnicima Hrvatskog Telekoma bit će omogućena cjelovita end-to-end usluga. Dakle, korisnici usluzi tCloud Računalo pristupaju preko svoje postojeće infrastrukture (računala, laptopa, tableta ili mobitela) ili preko Thin Clienta. Uslugu korisnici mogu samostalno administrirati kroz administratorski i korisnički portal. Putem administratorskog portala korisnici imaju mogućnost dodavanja novih računala i novih usluga te njihov nadzor korištenja dok putem korisničkog portala korisnici imaju nadzor vlastitog računala, mogućnost promjena podataka i pregleda korištenih softwarea.

Korisnicima je do 31. kolovoza 2011. godine na raspolaganju i probna ponuda gdje potpuno besplatno mogu isprobati sve prednosti koje im tCloud Računalo usluga donosi bez plaćanja prve dvije mjesečne naknade.

Dodatno, predstavljen je i tCloud Store koji je sastavni dio usluge tCloud Računalo. Korisnici putem tCloud Storea biraju kojim se aplikacijama žele koristiti na svojem virtualnom računalu te ih plaćaju poslije korištenja. Aplikacije koje žele koristiti, korisnici izabiru putem korisničkog portala i one odmah postaju dostupne na njihovom tCloud Računalu.

„Naša vizija je biti lider u osobom i poslovnom povezivanju, a razvoj tCloud usluga predstavlja jednu od strateških odrednica HT-a. Svojim korisnicima pružamo inovativne usluge koje će doprinijeti njihovom poslovnom uspjehu. Tako tCloud usluge smanjuju niz operativnih troškova vezanih uz održavanje korisnikove infrastrukture i plaćanje informatičke opreme i softvera te se korisnici mogu više posvetiti svom temeljnom poslovanju i biti konkurentniji, a stručnjacima prepustiti brigu za besprijekorno i pouzdano funkcioniranje informatike koju firma treba,“ izjavila je Irena Jolić Šimović, članica Uprave i glavna operativna direktorica za poslovne korisnike Hrvatskog Telekoma.

Usluga tCloud Računalo prezentirana je u suradnji s tvrtkom Kolektiva web d.o.o., prvom i najvećom regionalnom kompanijom specijaliziranom za online grupnu kupnju proizvoda, koja je pilot korisnik ove usluge. Direktorica hrvatskog ureda Kolektive, Marina Đukanović, ovom je prilikom izjavila: „Kolektiva je inovativna i iznimno dinamična tvrtka koja raste i razvija se sa svojim korisnicima, jednako kao i naš partner Hrvatski Telekom. Usluga tCloud Računalo donosi nam značajne prednosti i uvelike pojednostavljuje poslovanje. Budući da vrlo često zapošljavamo studente na određenim povremenim zadacima, sada informatičku infrastrukturu i sve potrebne aplikacije možemo vrlo jednostavno unajmiti u opsegu koji nam u određenom trenutku odgovara, a studenti isto tako mogu raditi i sa vlastitih računala te se tako značajno smanjuju troškovi IT opreme. S druge strane, osobito nam je zanimljiva mogućnost pohrane podataka, pri čemu naša služba korisnika može imati pristup svim potrebnim podacima o korisniku, gdje god da se agent nalazi, a da su pri tome podaci potpuno zaštićeni od zloporabe ili nestanka zbog gubitka ili kvara računala, budući da su pohranjeni u oblaku HT Data Centra. Kako smo mi online tvrtka koja funkcionira 24/7, neprocjenjiva nam je IT podrška, a stručnjaci HT-a na raspolaganju su nam doslovno 24 sata na dan.“

Istraživanja su pokazala da se troškovi interne infrastrukture uz tCloud usluge smanjuju i do 80 posto, a istodobno se smanjuje i niz operativnih troškova poput troškova održavanja, administriranja ili poziva korisničkoj službi. Smanjuju se i troškovi skaliranja informatičke infrastrukture, odnosno korisnici jednostavno mogu unajmiti više prostora „u oblaku“ kada počnu širiti poslovanje. Tako će korisnici izbjeći kupnju novih i skupih servera za koje još nisu sigurni hoće li ih u potpunosti iskoristiti, kao i kupnju novih softverskih licencija u trenutku kada još ne mogu procijeniti koliko korisnika trebaju pokrivati.

tCloud usluge odlikuje i iznimna sigurnost pohranjenih podataka. Podaci se arhiviraju u Data Centru, u kojemu se sigurnosno pohranjuju svi podaci u skladu s najvišim IT standardima te uz stalan nadzor infrastrukture. U slučaju kvara ili gubitka uređaja svi su podaci sačuvani i dostupni odmah čim se ponovno uspostavi veza. Stoga je važno naglasiti da su podaci u „oblaku“ bitno sigurniji od onih pohranjenih na bilo kojem lokalnome disku ili čak serveru.

Osnovna verzija tCloud Računalo paketa uključuje 10 GB diskovnoga prostora, sigurnu pohranu podataka, Windows (OS), PDF Reader, Flash player (posljednju verziju u tom trenutku), Java plug-in, Media Player s codecima, Internet Explorer.

U paket je naravno uključeno i održavanje usluge koje podrazumijeva nadogradnju, ažuriranje, instalaciju zakrpa OS-a i softvera iz softverskoga paketa na serverima,
ažuriranje i pravovremenu implementaciju antivirusnih definicija u virtualnom okruženju, sigurnu pohranu podataka te popravke i održavanje monitora, pisača
i višefunkcijskih uređaja ukoliko su uređaji ugovoreni ovom uslugom.

tCloud Store bez naplate uključuje Open Office, Eudora, Mozilla Thunderbird, Mozilla Firefox i Google Chrome te MS Office 2007 koji se naplaćuje na mjesečnoj razini. Korisnici aplikacije plaćaju mjesečno i mogu ih deaktivirati u bilo kojem trenutku. Nema potrebe za kupnjom aplikacija, licenciranjem ili instaliranjem.

HT je već u travnju ove godine predstavio i uslugu Virtual Private Server Hosting koja korisnicima omogućava najam virtualnog poslužitelja i njegovo povezivanje s internetom.

Više o usluzi tCloud Računalo možete saznati na www.t-com.hr/poslovni/