AUDIOGOTOVINA

Bezgotovinsko plaćanje bez čipa

21.06.2011 u 09:33

Bionic
Reading

Dok NFC postupno postaje standard za pretvaranje mobitela u uređaje za plaćanje, start-up tvrtka Naratte iz Silicijske doline osmišljava sustav za koji tvrdi da može to isto, samo bez posebno prilagođenog čipa

Zoosh, kako je tehnologija nazvana, omogućuje da mobilni uređaji podatke o transakcijama razmjenjuju putem nečujnih zvučnih valova. Kao s NFC-om, trebat ćete mahnuti telefonom ispred POS uređaja kako bi obavili kupovinu ili iskoristili kupon, piše Computerworld

Takav pristup otvorio bi vrata za brže širenje te vrste bezgotovinskog plaćanja. No, ima i onih koji su skeptični u vezi njegovih tehničkih i marketinških potencijala.

Zoosh se oslanja na softver koji koristi zvučnik i mikrofon mobitela za slanje i primanje audiosignala s drugog uređaja.

Na sličan su način rani modemi razmjenjivali podatke. Razlika je u tome što će tonovi biti razmjenjivani na kratkim udaljenostima i frekvencijama nečujnim za ljude, oko 20.000 Hz. Tipični mobitel koji svira digitalne zapise ima raspon od 20 do 20.000 Hz.

Mobitel bi mogao izmjenjivati tonove izravno s običnim PC-jem, kakve trgovci često koriste kao blagajne. U specijalizirane terminale bez audiokomponente može se ugraditi adapter s mikrofonom i zvučnikom. U većini slučajeva, to bi učinila tvrtka koja prodaje i održava POS opremu.

Zoosh bi se također moglo koristiti i za transakcije između dva mobitela, poput primjerice spajanja na društvene mreže ili razmjene kontakt podataka.

Usto, kuponi i kodovi za kupovinu mogli bi biti slani kao audiozapis putem MMS-a. Da bi aktivirali kod, trebat ćete pustiti audiozapis na mjestu kupovine. To bi omogućilo širenje te tehnologije i na korisnike mobitela koji nemaju pametne telefone.

Naratte promovira Zoosh kao međukorak do pune dostupnosti NFC-a. Kako u nekim slučajevima ne traži dodatni hardver, implementacija bi mogla biti vrlo jednostavna, putem samostalne aplikacije iili integracije u postojeći softver.

Skeptici upozoravaju na oprez. Audiotehnologija ugrađena u mobitele možda nema dovoljno visoku razinu kvalitete kako bi pouzdano podržala primanje i slanje signala visoke frekvencije. Problem bi mogla biti i pozadinska buka.

Ipak, najveći izazov dijeli s NFC-om - treba stvoriti sustav koji će kupci biti voljni koristiti, a ponuđači roba i usluga spremni platiti i ugraditi.