BLAŽI PROPISI

SAD ublažio nadzor izvoza visoke tehnologije i za Hrvatsku

17.06.2011 u 18:12

Bionic
Reading

Američki ministar trgovine Gary Locke objavio je stupanje na snagu blažih propisa za nadzor izvoza osjetljivih proizvoda visoke tehnologije, za koje je do sada bilo potrebno tzv. Strateško trgovinsko odobrenje (STA), što će omogućiti lakši izvoz u 36 partnerskih zemalja, uključujući i Hrvatsku

Ministarstvo trgovine od sada će primjenjivati nova izuzeća od izvoznih dozvola, odnosno Strateškog trgovinskog odobrenja (STA), koje će olakšati izvoz između SAD i partnerskih zemalja te istodobno ojačati konkurentnost ključnih industrijskih sektora, navelo je u američko ministarstvo u priopćenju koje je u četvrtak objavilo na svojoj web stranici.

'To je važan prvi korak prema stvaranju sustava koji se bavi ozbiljnim prijetnjama s kojima se suočavamo u današnje vrijeme promjena gospodarskog i tehnološkog krajolika. Ta nova izuzeća uklonit će potrebu da američki izvoznici traže dozvole za gotovo 3.000 vrsta transakcija godišnje, koje utječu na procijenjenih 1,4 milijarda dolara u robi i tehnologiji', rekao je ministar Locke u priopćenju.

'Novo izuzeće od dozvola omogućit će nam da usredotočimo naše resurse na stavke koje predstavljaju značajan nacionalni sigurnosni rizik i olakšati američki izvoz', dodao je Locke.

Istaknuto je kako je to novi korak u reformi nadzora izvoza, koju je pokrenula Bijela kuća s ciljem da se ojača nacionalna sigurnost i osigura konkurentnost američkih tvrtki u inozemstvu. 'To je značajan korak u inicijativi predsjednika Baracka Obame za reformu kontrole izvoza koja poboljšava nacionalnu sigurnost SAD-a i američke izvoznike čini konkurentnijim, ublažujući im teret dobivanja dozvola za izvoz saveznicima i partnerima', rekao je podtajnik ministarstva trgovinu za industriju i sigurnost Eric Hirschhorn.

Kontrola izvoza civilne tehnologije koja se može rabiti u vojne svrhe, poput dijelova za zrakoplove ili softvera za šifriranje, u rukama je ministarstva trgovine i State Departmenta, pa američki izvoznici moraju pribaviti njihove dozvole. Prema novim propisima, za gotovo sve proizvode koji su pod nadzorom ministarstva trgovine više neće trebati izvozne dozvole. Međutim, izvoznici će morati pribaviti jamstvo tvrtke koja je uvoznik da neće taj proizvod dalje prodavati stranci u nesavezničkoj zemlji, navodi se u odluci o novim propisima.

Za eventualni daljnji izvoz kontroliranog proizvoda na neodobreno odredište, bit će potrebno osigurati odobrenje Ministarstva trgovine SAD, navodi se u priopćenju.

Proizvodi poput elektroničkih komponenti za uporabu na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), kamere za traganje i spašavanje kod vatrogasnih službi, dijelovi za navigacijske sustave za civilne zrakoplove, skeneri za zračne luke i toksini za istraživanje cjepiva bit će pogodni za novo izuzeće od izvoznih dozvola.

Proces dobivanja dozvola usporava trgovinu i šteti konkurentnosti američkih tvrtki, pa su novi propisi doprinos ostvarenju cilja Obamine administracije o udvostručenju izvoza u idućih pet godina. Obamina administracija radi i na popisu stvari za koje treba izvozna dozvola, koji će biti objavljen idućih mjeseci.