Tehnologija IZ LJUDSKOG BUBREGA!

Prvi put iz žive stanice proizveli lasersko svjetlo

  • Autor: S.Š.
  • 13.6.2011 15:15:16
  • 13.6.2011 15:10:40

Živa stanica prvi put je iskorištena za dobivanje laserskog svjetla, javlja BBC, i to iz stanica ljudskog bubrega

Proces dobivanja laserskog svjetla iz žive stanice počinje inženjeringom stanica koje mogu proizvesti protein koji emitira svjetlost. Prvi takav protein pronađen je kod svjetlećih meduza. Ako se na takve stanice djeluje slabim plavim svjetlom, one počinju isijavati zelenom laserskom svjetlošću.

Ovo otkriće uvelike bi moglo unaprijediti mikroskope i sve oblike svjetlosnih terapija u medicini. Laserska svjetlost razlikuje se od obične svjetlosti zbog malog spektra boja i valova koji sinkronizirano osciliraju, a koristi se za sve, od skenera na blagajnama supermarketa, preko DVD-playera do industrijskih robota.

Novo otkriće Maltea Gathera i Seok Hyun Yuna iz Wellman centra za fotomedicinu u glavnoj bolnici u Massachusettsu prvi je dokaz da se laserska svjetlost može proizvesti iz živog organizma. U svom radu dvojac je koristio stanice ljudskog bubrega i na njih djelovao zelenim fluorescentnim proteinom pronađenim kod meduza, inače nazvanim "baklja koja može na zapovijed upaliti živi organizam". Smještajući tako manipulirane bubrežne stanice između dva malena ogledalca na razdaljini od 20-milijuntnine metra i djelujući na njih plavim svjetlom, emitirale su lasersku svjetlost.

Bubrežne stanice ostale su "žive" nakon procesa pa su znanstvenici zaključili da živi organizam pomoću svog prirodnog lasera sam sebe može zaliječiti.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još