MOTHERSHIP APPLE

Steve Jobs gradi zgradu u obliku svemirskog broda

09.06.2011 u 11:09

Bionic
Reading

Postojeći kompleks u kalifornijskom Cupertinu šef Applea namjerava proširiti u futurističko zdanje za 12 tisuća zaposlenih. Držimo mu fige

Steve Jobs želi na parceli koja je nekad bila u vlasništvu Hewlett-Packarda izgraditi ultramodernu poslovnu zgradu. 'Malo liči na prizemljeni svemirski brod', rekao je vijećnicima Cupertina, piše TechCrunch. I nije se šalio.

Apple jako brzo raste (kao korov, rekao je Jobs) i treba mu uredski prostor u koji će smjestiti nove zaposlenike. U sadašnje se može smjestiti oko 2.800 djelatnika, a za ostalih 6.700 plaća najam. Kompanija do 2015. planira povećati broj zaposlenih na 13.000.

Za novu zgradu kupio je od HP-a četrdesetak hektara zemljišta (na kojem su trenutačno uglavnom voćnjaci s oko 3.700 stabala marelica), pa će novi kompleks povećati površinu postojećeg na više od 60 hektara. Marelice pritom neće stradati - Jobs namjerava njihov broj povećati na 6.000.

Zgradu visoku četiri kata projektirat će neki od najboljih svjetskih arhitekata, obećao je Jobs. Bit će futurističkog izgleda, s podzemnim parkiralištem (također na četiri kata) i, ako prijedlog bude prihvaćen, neće sadržavati ni jedan ravan komad stakla. 'Pokušat ćemo izgraditi najbolju uredsku zgradu na svijetu, nešto što će studenti arhitekture dolaziti vidjeti', rekao je.

Jobs želi da zdanje funkcionira kao vlastiti izvor energije. Kao primarni izvor energije naveden je 'energetski centar' (pogonjen prirodnom plinom te drugim čišćim i jeftinijim izvorima energije), a nacionalna energetska mreža koristila bi se kao pričuva.

Kompleks će uključivati i sadržaje poput novog auditorija, fitnesa, centra za istraživanje i razvoj te kafeterije koja će moći poslužiti 3.000 gostiju istovremeno.

Useljenje je planirano za 2015. godinu.

'Cupertino je spreman za ovo. Nema šanse da ih odbijemo', rekao je gradonačelnik tog grada Gilbert Wong.

Više o projektu možete doznati na adresi cupertino.org/apple

Pogledajte prezentaciju Stevea Jobsa: