Tehnologija NOVOST U iOS-u 5

Apple seli vaše podatke u oblak s iCloudom

  • Autor: S.Š.
  • 7.6.2011 8:14:49
  • 6.6.2011 21:17:37

Na svojoj godišnjoj konferenciji za razvojne programere Apple je predstavio novu uslugu iCloud, koja omogućuje bežični prijenos, pohranu i sinhronizaciju korisnikovih podataka sa i na Appleove servere te novu verziju mobilne platforme iOS

Ovogodišnja konferencija WWDC u potpunosti je u znaku softvera, a tri velika predstavljena noviteta su nova usluga iCloud, nova verzija mobilne platforme iOS 5 te nova verzija desktop platforme Mac OS X Lion.

iCloud je besplatan i dolazi automatski s iOS-om 5, a donosi posvemašnju sinhronizaciju vaših podataka s oblakom. Ako kupite knjigu, glazbu iz iTunesa ili pak instalirate neku aplikaciju, sve se to automatski sinhronizira s Appleovim serverima 'u oblaku'. Snimite fotku iPhoneom i ona će 30 dana biti pohranjena u oblaku.Sve se to događa bez ikakve potrebe za intervencijom korisnika, automatski i u pozadini. Možda zvuči i pomalo zastrašujuće, ali imajte na umu da su prednosti ovakvog pristupa velike: nema straha od gubitka podataka, a svi vaši podaci sinhronizirani su bez obzira na to gdje se nalazili i koji uređaj koristili.

Posebna je zanimljiva usluga iTunes Match, koja automatski skenira svu glazbu iz vaše kolekcije i omogućuje vam pristup visokokvalitetnim (256 Kbps) MP3 datotekama iste te glazbe na Internetu, gdje god se nalazili.

iOS 5 pak donosi preko 200 noviteta, uključujući novi sustav obavijesti o pristiglim porukama i sličnim 'događajima' na uređaju. Tu je i virtualna polica za sve vaše časopise nazvana Newsstand, duboka integracija s Twitterom, sinhronizacija s računalom bez kabela i novi sustav za slanje poruka među korisnicima Appleovih uređaja nazvan iMessage.

iOS 5 dolazi ove jeseni, a radit će na iPhoneu 3GS te iPhoneu 4, iPadu 1 i 2, te trećoj i četvrtoj generaciji iPoda touch.


Apple

Na kraju, tu je Mac OS X Lion koji i nije toliki novitet, s obzirom na to da je većinu novih mogućnosti Apple već davno predstavio javnosti. Od najzanimljivijih noviteta treba izdvojiti novi sustav upravljanja aplikacijama nazvan Mission Control, Launchpad koji vam omogućuje pristup aplikacijama sličan onome na iPhoneu i iPadu, AirDrop sustav za (legalnu, naravno) razmjenu datoteka peer-to-peer te opciju Resume koja omogućuje gašenje sustava i trenutan nastavak rada točno tamo gdje ste stali.

Mac OS X će postati dostupan u lipnju kao download iz Appleovog online dućana za softver, Mac App Storea, i to po cijeni od 29,99 dolara.

http://www.apple.com/icloud/
http://www.apple.com/ios/ios5/
http://www.apple.com/macosx/
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još