Tehnologija STRAH OD HAKERA ŠPIJUNA

Europska unija osniva tim za računalnu sigurnost

  • Autor: M. W.
  • 23.5.2011 14:12:10
  • 23.5.2011 12:40:07

Nešto manje od tri mjeseca nakon što su hakeri provalili u Europsku komisiju, Unija okuplja nadnacionalni tim koji će se boriti protiv budućih sigurnosnih prijetnji

Napad se dogodio u ožujku, samo nekoliko dana prije sastanka zemalja EU-a tijekom kojeg se razgovaralo o vojnim udarima na Libiju i dužničkoj krizi u eurozoni.

Opisan je kao vrlo dobro organiziran i precizno usmjeren na tri ili četiri ključne riječi vezane uz vanjske odnose i monetarna pitanja, piše EUObserver.

Nije objavljeno jesu li hakeri uspjeli išta ukrasti, ali sumnja se da je to bio pokušaj špijunaže. Istraga nije pokrenuta, a stručnjaci još uvijek pokušavaju procijeniti štetu.

Nakon što se našla na udaru hakera, Europska unija je počela okupljati novi Computer Emergency Response Team (CERT).

Tim će biti sastavljen od pripadnika postojećih odjela zaduženih za računalnu sigurnost pri Europskoj komisiji, parlamentu i Vijeću Europe.

Bit će zadužen za prevenciju i suzbijanje cybernapada na sve europske institucije te dijeliti prikupljene informacije s CERT-ovima na nacionalnoj razini. S probnim radom počinje tijekom lipnja, a u punom bi pogonu trebao biti do 1. listopada ove godine.

Očekuje se da će pomoći u boljem organiziranju obrane od napada, kao i omogućiti njihovo ranije otkrivanje te olakšati procjenu štete.

U međuvremenu, Europska komisija je pojačala zaštitu svoje elektronske korespondencije. Sve do napada korisnici su svojim e-poštanskim sandučićima mogli pristupiti i izvan ureda, uz pomoć lozinke. Sad moraju koristiti posebni sigurnosni token, mali uređaj koji generira sekundarnu lozinku.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još