NIJE DUGO TREBALO

Virtualni lov na Bin Ladena

19.05.2011 u 09:15

Bionic
Reading

Nije prošlo ni tri tjedna otkad su američki specijalci smaknuli vođu Al Kaide, a po njegovom se skloništu već može virtualno naganjati s puškom u ruci

Tvrtka Raytheon and Motion Reality - studio za digitalizaciju pokreta koji radi za američku vojsku, ali je sudjelovao i u izradi mnogih popularnih videoigara i filmova - izradio je simulaciju zdanja u pakistanskom Abbotabadu u kojem se krio Osama bin Laden.

Njezin direktor Thomas McLaughlin, piše Wired, želi da vojska dobije koliko god želi dobro obučenih novaka. Zato je napravio Virtism, modul virtualne stvarnosti u kojem je moguće loviti Bin Ladena u njegovom skloništu. Predstavit će ga na ovogodišnjoj konferenciji industrije koja oprema postrojbe za posebne namjene.

Sam teren nije ništa posebno: sastoji se od crvenog tepiha veličine pola košarkaškog igrališta. Trik je, naravno, u opremi i softveru.

Od 80-ih, kad su počeli stavljati senzore na ljude kako bi što realističnije digitalizirali njihove pokrete, McLaughlin i njegova tvrtka su daleko odmakli.

Zahvaljujući njihovom softveru, Sub-Zero iz igre Mortal Kombat ima klizeći udarac, a sva tri dijela filmske trilogije 'Gospodar prstenova' te filmovi Polar Express, King Kong i Avatar dobili su uvjerljive specijalne efekte.

Sada se ista tehnologija koristi u druge svrhe. Naočale za virtualnu stvarnost povezane su s crnom naprtnjačom iz koje se na udove i torzo igrača novaka protežu senzori. Oni prate svaki pokret i prenose ga na avatare, koje je moguće pratiti na ogromnim zaslonima. No ujedno služe i tome da oni koji ih nose osjete kad su, primjerice, pogođeni.

Grafika, piše Wired, izgleda kao Call of Duty: Pakistan, sve do pojedinosti poput rupa od metaka u prašnim betonskim zidovima.

Kompleks u Abbotabanadu vjerojatno je trenutačno najatraktivniji dio ponude, ali nije jedini. Za borbu od kuće do kuće moguće je birati između urbanog istočnjačkog, bliskoistočnog i zapadnjačkog okruženja. Kome to nije dovoljno, na raspolaganju su još pustinja i planine. Zvuči poznato, možda?

'Pripreme traju oko pet minuta. Nakon toga, u virtualnom Afganistanu ste', pohvalio se Wiredu McLaughlin.

Usluge njegove tvrtke već je koristio FBI. Nada se da će sada za njima posegnuti i vojni specijalci.