SIGURNOSNI PROPUST

Facebook kompromitirao podatke svih svojih korisnika

11.05.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Predstavnici društvene mreže Facebook čine doista velike napore u zaštiti privatnosti svojih korisnika, kojih je momentalno više od 500 milijuna, no ponekad to baš i ne učine onako kako bi trebali

Stručnjaci Symanteca upozoravaju na to da je Facebook ne znajući otvorio pristup osobnim podacima milijuna svojih korisnika 'trećim stranama'. Kompromitirane su fotografije korisnika, osobni podaci, chat zapisi te druge informacije s ove društvene mreže.

Dobra stvar u cijeloj priči je to što izgleda da nitko nije primijetio ovu grešku Facebooka te da korisnički podaci nisu iskorišteni za neku neželjenu rabotu.

Iz Symanteca pojašnjavaju da se propust odnosi na set ključeva koji se dodjeljuju određenoj aplikaciji Facebooka kojoj korisnik odobri pristup svojim podacima. Svaka od takvih aplikacija dobiva vlastiti set ključeva i samo ga ona može koristiti, no zbog propusta u sustavu društvene mreže, 'ključevima' je mogao pristupiti tko god je poželio.

Symantec također ističe da se ne radi o novom propustu, nego da je on prisutan od predstavljanja Facebookovih aplikacija još od 2007. godine.

U Facebooku potvrđuju Symantecova saznanja, no ističu da su zakrpali otkriveni propust te da korisničke podatke nitko nije iskoristio u neovlaštene svrhe.