OPREZ!

Nagli porast PDF spama

30.11.2008 u 07:00

Bionic
Reading

Tvrtke koje se bave računalnom sigurnošću od prošlog tjedna bilježe povećan broj spam poruka s PDF privicima

Od prošlog tjedna serveri za slanje elektronske pošte pojačano su opterećeni, jer je količina spam poruka s PDF privicima porasla za 10 do 15 posto, a s obzirom da poruke s PDF privicima zauzimaju dosta više kapaciteta nego tekstualne poruke, zabilježen je rast spam prometa od 30 do 40 posto.

Spameri su se orijentirali na PDF format za prenošenje svojih poruka zato što je takvim porukama lakše zaobići filtre koje postavljaju davatelji usluga pristupa internetu i sami korisnici. Većina poslovne komunikacije sadrži PDF datoteke i zbog toga filtri nisu konfigurirani da presreću takvu poštu. Osim toga, spam preko PDF datoteka je nova pojava, prvi put primijećena prije nekoliko tjedana. PDF privici u porukama mogu sadržavati i viruse: prije dva tjedna zabilježen je prvi napad virusom sadržanim u PDF datoteci.

Porastom PDF spama smanjuje se spam sa slikama kojemu su filtri i sigurnosni alati doskočili.

Primite li elektronsku poruku s PDF privitkom, provjerite tko je pošiljatelj, jer je vjerojatno da je spam filtri nisu prepoznali kao takvu, a može skrivati i linkove na datoteke zaražene virusima.