Tehnologija DOMIŠLJATI JAPANCI

Pametne naočale postale stvarnost

  • Autor: G. M.
  • 30.11.2008 7:05:57
  • 30.11.2008 7:00:00

Sveučilište u Tokiju predstavilo je 'pametne' naočale koje lociraju, identificiraju i informiraju o svemu što se nađe ispred njih

Sustav koji se sastoji od naočala, minijaturnog računala i optičkog senzora tim japanskih znanstvenika naziva 'Smart Goggles' što u doslovnom prijevodu znači pametne naočale.

Hardverske komponente sustava postoje na tržištu već neko vrijeme i nisu toliko impresivne kao softver koji se pokreće na minijaturnom računalu nošenom iz glave. Softver zahtijeva da ga korisnik 'nauči' sve o svojoj okolini da bi mu kasnije mogao uzvratiti tim znanjem. Primjerice, pokazivanjem predmeta i njihovim imenovanjem sustav Smart Goggles prepoznat će svaki od tih predmeta kada se ponovo nađe ispred optičkog senzora. Ključevi, novčanik i ostale sitnice koje gubimo u svojim stanovima ne mogu promaći pametnim naočalama.

Osim za pamćenje predmeta, ovaj sustav 'pamti' i lica osoba kojima je moguće dodijeliti ime i prezime te druge podatke, a ponovnim sretanjem sustav će podatke projicirati na naočalama. Znanstvenici upotrebu ovakvog sustava vide u edukaciji kada će računalo biti puno već unesenih podataka, te kao pomoć starijim osobama i osobama s poremećajima u pamćenju. Rastom baze informacija rast će i moć Smart Gogglesa, pa time i širina njegove primjene.

www.u-tokyo.ac.jp
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još