Tehnologija NEMA VIŠE GLAZBE

YouTube Britancima blokirao glazbene spotove

  • Autor: G. M.
  • 10.3.2009 12:22:30
  • 10.3.2009 12:02:35

Google, vlasnik YouTubea, objavio je da će za britanske korisnike blokirati sve glazbene videospotove postavljene na njihovu video servisu

Počevši od ponedjeljka kasno navečer, Google je počeo blokirati pristup glazbenim videospotovima za korisnike iz Velike Britanije. Razlog tome je nemogućnost dogovora s britanskim PRS for Music, tijelom koje u Velikoj Britaniji ubire novac za reprodukciju glazbe u smislu zaštite autorskih prava. Ukratko, nešto slično hrvatskom ZAMP-u.

Ugovor PRS for Music i Googlea je istekao, a u novom ugovoru od Googlea se traži naknada za svako otvaranje videospota na YouTubeu. Internetski div to je odbio jer bi, kaže, time gubio ogromne količine novca. Servis YouTube u svojoj osnovi je besplatan, a Google se financira samo od reklama na stranici. No, PRS for Music tvrdi da rastuću popularnost servisa i povećan broj posjeta YouTube može zahvaliti videospotovima i da je zbog toga jedino pošteno da po novom ugovoru Google plati više.

PRS for Music iznenađen je Googleovim odgovorom i nemogućnošću dogovora, a Google pretpostavlja da će javnost biti razočarana tim činom na koji tvrde da su natjerani.

Ovo nije prvi put da se Google nije uspio dogovoriti oko naknade za puštanje glazbe. Warner Music povukao je svoje spotove sa servisa YouTube u prosincu, također zbog nemogućnosti dogovora oko autorskih prava i naknada za ista.

www.youtube.com

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još