Tehnologija ONLINE, A STVARNO

Na pravoj farmi kao u Farmvilleu

  • Autor: M. W.
  • 5.5.2011 13:08:29
  • 5.5.2011 10:30:09

Dosadilo vam je brati virtualne jabuke i musti virtualne krave? Spremni ste za nešto konkretnije? Jedna britanska farma pruža vam priliku da se online uključite u njen rad i donosite važne odluke

Za 30 funti godišnje članarine možete postati jedan od deset tisuća farmoljubaca koji će svojim glasovima odlučivati što će se sijati i koje će se životinje uzgajati.

Wimpole Home Farm nalazi se u Cambridgeshireu. Ekipa u The National Trustu, instituciji zaduženoj za upravljanje farmom, kaže da želi ponovno povezati ljude s mjestima na kojima se uzgaja hrana koju jedu.

Ideju im je djelomično dala megapopularna Facebook igra Farmville. Ipak, nisu prvi koji su odlučili isprobati taj model. Recimo, nogometni klub Ebbsfleet iz Kenta još od 2008. godine vode pretplatnici, piše BBC.

Farma Wimpole Home namjerava se okrenuti organskoj proizvodnji hrane i trenutno je komercijalno samoodrživa. Dom je rijetkim pasminama ovaca, stoke, peradi, konja i koza, a proizvodi meso, jaja, pšenicu...

Platite li pretplatu, od vas će se očekivati sudjelovanje u donošenju ključnih odluka o tome koje će se kulture sijati i saditi, koje životinje kupovati, treba li podići živicu i tome slično. Donosit će se po jedna velika odluka mjesečno, odnosno njih 12 tijekom godine dana, kao i više manjih.

Opcije među kojima ćete moći birati bit će, naravno, uvjetovane različitim ograničenjima - klimom, zakonima i propisima, zaštitom kulturne ostavštine...

Farma će na svom websiteu, nazvanom MyFarm, objavljivati video zapise i informacije o tome kako poslovi napreduju te mišljenja stručnjaka. Kao pretplatnik, moći ćete dovesti obitelj u posjet.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još