Tehnologija GLAVNO SREDSTVO?

Europol: internet olakšava organizirani kriminal

  • Autor: Hina
  • 4.5.2011 12:43:48
  • 4.5.2011 12:41:24

Internet je postao 'glavno sredstvo' organiziranog kriminala, a koristi se i za krijumčarenje droge i ljudi kao i pranje novca, izjavio je u srijedu Rob Wainwright, direktor europskog policijskog ureda Europol

'Korištenje interneta postalo je puno šire, rekao bih da je on sad glavno sredstvo organiziranog kriminala', rekao je Wainwright prigodom objave Europolova izvješća o Procjeni prijetnje organiziranog kriminala (OCTA) za 2011.

Sve više kriminalnih skupina koristi se internetom u izvršenju zločina i prekršaja koje se smatra "tradicionalnijima", ističe Wainright.

'Usporedo s internetskim kriminalom s bankovnim karticama, razmjenom pedofilskog materijala i piratstvom, internet se sad koristi i za proizvodnju, skladištenje i distribuciju droga, regrutiranje i komercijalizaciju žrtava trgovine ljudima', ističe se u izvješću.

Na dokumentu od 37 stranica spominje se i 'omogućavanje ilegalne imigracije', krijumčarenje i prodaja životinjskih vrsta.

Internet se 'koristi i kao sigurno sredstvo komunikacije te za pranje novca', ističe isti izvor.

Prijevare s bankarskim karticama 'priskrbile' su 2009. više od 1,5 milijardi dolara kriminalnim skupinama, ističe se u izvješću.

Izvješće Europola OCTA, koje se objavljuje svake dvije godine, dostavljeno je ministrima pravosuđa i unutarnjih poslova zemalja Europske unije kojima bi trebao olakšati uspostavu prioriteta u borbi protiv organiziranoga kriminala tijekom sljedeće dvije godine, rekao je Wainwright.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još