OSNIVAČ WIKILEAKSA

Assange: Facebook je odvratni špijunski stroj

03.05.2011 u 08:07

Bionic
Reading

U razgovoru za Russia Today, osnivač WikiLeaksa Julian Assange optužio je najpopularniju svjetsku društvenu mrežu - ali i tvrtke poput Googlea i Yahooa - da prikupljaju podatke za američke obavještajne službe

Odgovarajući na pitanje kakvu su ulogu servisi poput Facebooka i Twittera odigrali u bliskoistočnim revolucijama, odnosno koliko je lako manipulirati takvim medijima, Assange je nazvao Facebook najodvratnijim špijunskim strojem dosad izmišljenim.

'To je najveća svjetska baza podataka o ljudima, njihovim odnosima, imenima, adresama, lokacijama i komunikacijama, rođacima, sve pohranjeno u Sjedinjenim Državama i dostupno sjevernoameričkim obavještajnim službama.

Facebook, Google, Yahoo - sve te velike američke tvrtke imaju ugrađena sučelja za američke obavještajce. (Obavještajcima) ne treba ni sudski nalog, imaju sučelje koje je razvijeno za njih.

E sad, znači li to da američki obavještajci ustvari upravljaju Facebookom? Ne, nije to baš tako. No u mogućnosti su vršiti pravni i politički pritisak na njih.

A Facebooku je skupo predavati zapise jedan po jedan, pa su automatizirali proces. Svi koji dodaju prijatelje na Facebooku trebaju razumjeti da time besplatno grade baze podataka za američke obavještajne službe', rekao je Assange.

Na Facebooku postoji nekoliko stranica vezanih uz Assangea. Najveća je dosad privukla više od 80 tisuća lajkova.

Cijeli razgovor možete pogledati u videu malo niže.