AUTO NA ZAHTJEV

Dijelite vozilo uz pomoć tehnologije

02.05.2011 u 07:29

Bionic
Reading

U Zagrebu će tijekom rujna krenuti pilot-projekt Car Sharing. Auto ćete moći rezervirati koristeći mobitel ili računalo i preuzeti ga uz pomoć beskontaktne kartice

Posjedovanje auta nije jeftino. Želite li kupiti novo vozilo, morat ćete se isprsiti s više desetaka tisuća kuna. A troškovi time tek počinju kucati na vaša vrata - limenog ljubimca treba registrirati, servisirati, osigurati, redovno puniti gorivom, uljem...

Trebate li ga i koristite često, ti se troškovi još nekako i isplate. No što ako vam treba samo povremeno, primjerice za selidbu, mjesečni šoping ili izlet?

Nemate li rođake ili prijatelje koji mogu priskočiti u pomoć, čeka vas nezgodna dvojba: ili veliko ulaganje u nešto što nećete često koristiti ili plaćanje (pre)skupog taksija i rent-a-cara.

Tome namjerava doskočiti ekipa ODDO Car Sharinga, koja će tijekom rujna u Zagrebu krenuti s pilot-projektom u sklopu kojeg ćete moći dobiti auto na korištenje kada i koliko vam bude potreban.

'Usluga je prvenstveno namijenjena svim fizičkim i pravnim osobama koje imaju potrebu za osobnim automobilom, a voze manje od 12 tisuća km godišnje', kaže voditelj projekta Bojan Dragojević. Na raspolaganju će biti dvadeset vozila, podijeljenih na tri tipa (malo, srednje i veliko), kako bi se zadovoljile različite potrebe korisnika.

Kako će funkcionirati korištenje vozila na zahtjev? 'Nalazite se negdje u gradu i potreban vam je automobil?', objašnjava Dragojević. 'Pomoću mobitela s pristupom internetu pozivom u naš pozivni centar ili rezervacijom putem računala odaberete ODDO vozilo u blizini.

Bit će lako dostupna na nekoliko parkirališta, na kojima će svako od njih imati osigurano mjesto. Beskontaktnom karticom preuzmete vozilo i obavite sve što trebate. Nakon završetka korištenja vratite automobil tamo gdje ste ga preuzeli, ostavite ga čistog iza sebe, i to je to. Na kućnu adresu ili e-mail na kraju mjeseca stići će vam račun za korištenje automobila.'

Plaćat će se prijeđeni broj kilometara i broj sati korištenja vozila. Okvirni cjenik na stranicama projekta predviđa raspon cijena za građanstvo od šest do 22 kune po satu korištenja te od 0,9 do dvije kune po kilometru, ovisno o dobu dana, tipu vozila i kilometraži.

Dragojević naglašava da Car Sharing nije zamišljen kao izolirana usluga, već kao nešto što se koristi u kombinaciji s pješačenjem, biciklom i javnim prijevozom.

Uvjeren je da će korisnicima donijeti značajne uštede. 'Netko tko je uložio sto tisuća kuna u magisterij ili u putovanja bit će korisniji i sebi i društvu nego netko tko je kupio automobil koji ne vozi', kaže.

Ušteda neće biti jedina korist. Po Dragojevićevoj procjeni, svako njihovo vozilo zamjenjivat će četiri do deset osobnih vozila. Time će biti smanjen broj vozila na zagrebačkim ulicama (trenutno ih je pola milijuna, a taj broj raste), što bi trebalo smanjiti i probleme vezane uz gužve, zagađenje...

Pilot-projekt trajat će godinu dana, nakon čega uslugu planiraju proširiti na cijeli Zagreb.

Više informacija potražite na stranicama ODDO Car Sharinga. Za sudjelovanje u pilot-projektu prijaviti se možete već sad putem online web obrasca