ROPOTARNICA POVIJESTI

Zatvorena zadnja tvornica pisaćih strojeva

26.04.2011 u 11:03

Bionic
Reading

Zadnja tvornica pisaćih strojeva u svijetu donedavno se nalazila u Indiji, no ovih je dana i ona zatvorila svoja vrata i poslala nekoć nezaobilazni alat uredskog poslovanja u povijest

Tvrtka Godrej and Boyce zatvorila je svoju tvornicu pisaćih strojeva u indijskom gradu Mumbaiju. Glavni upravitelj tvrtke Milind Duke kao razlog zatvaranja naveo je vrlo mali broj narudžbi za nove strojeve. Godrej and Boyce bila je zadnja tvornica na svijetu koja je proizvodila pisaće strojeve.

Pisaći stroj je izmislio Henry Mill davne 1714. godine, ali je njihova masovna proizvodnja počela tek 1868. kada je Christopher Latham Soles patentirao taj uređaj u SAD-u. Zlatno doba pisaćeg stroja su bile pedesete godine kada ih je najviše proizvedeno. Poznati proizvođač pisaćih strojeva Smith-Corona je u zadnjem kvartalu 1953. proizveo 12 milijuna strojeva, ali ta su vremena daleko iza nas.

Do pojave osobnog računala, pisaći stroj bio je esencijalni uredski alat, ali je bitku s računalima gubio velikom brzinom. Usprkos računalnoj revoluciji, tijekom 2009. prodano je 400.000 pisaćih strojeva. Indija je tvrdoglavo održavala proizvodnju pisaćih strojeva, ali su osobna računala na kraju odnijela pobjedu.