Tehnologija NOVI UREĐAJI SYMBIAN

Nokia u Hrvatskoj predstavila modele X7 i E6

  • Autor: G. M.
  • 15.4.2011 15:55:43
  • 15.4.2011 14:26:34

Samo nekoliko dana nakon svjetske premijere, Nokijini pametni telefoni X7 i E6 predstavljeni su i u Zagrebu. Zajedno s njima predstavljen je i novi Komunikator model E7

Nokia je na konferenciji za novinstvo u zagrebačkom klubu Pepermint predstavila novu verziju operativnog sustava Symbian za pametne telefone nazvanu Anna te dva uređaja koji će se isporučivati sa njime – Nokije X7 i E6. Novinarima je pokazan i poslovni pametni telefon E7, nasljednik poznate serije uređaja Komunikator. Zvijezda predstavljanja bila je Nokia E7, u svijetu pokazana prošli mjesec, koja bi se u prodaji trebala naći već ovaj ili sljedeći tjedan. Model E7 u trenutku početka prodaje neće imati Symbian Anna, ali će biti omogućena nadogradnja putem Ovi Storea.

Nokia E6 pametni je telefon za poslovne korisnike u formi poznatih telefona E71 i E71, s punom QWERTY tipkovnicom ispod zaslona ekrana dijagonale 2,46 inča. Zaslon ovog telefona osjetljiv je na dodir i ima razlučivost od 640 puta 480 piksela.

Nokia X7 pametni je telefon s moćnim multimedijalnim mogućnostima. Njegov AMOLED zaslon dijagonale četiri inča pogodan je za prikaz videozapisa. U X7 je ugrađen digitalni fotoaparat razlučivosti osam megapiksela.

Goran Maravić

Nokia je naglasila da nikako ne odustaje od operativnog sustava Symbian te najavila još barem dvije nadogradnje prije kraja godine. Počevši od Anne, buduće nadogradnje Symbiana nosit će ženska imena. U trećem kvartalu ove godine Symbian bi trebao biti radikalno nadograđen u smjeru jednostavnijeg snalaženja i korištenja. Posebno je naglašeno da će aplikacije izrađene za aktualne verzije Symbiana biti kompatibilne s budućim verzijama. Do kraja godine očekuje nas još mnogo pametnih telefona, a njihov razvoj neće stati ni kada Nokia započne s prodajom telefona Windows Phone 7.

Dosta se pričalo o NFC (near field communication) protokolu koji je ugrađen u Nokiju E7. NFC omogućuje spajanje Bluetooth uređaja s pametnim telefonom običnim dodirivanjem dvaju uređaja, bez potrebe da korisnik namješta ikakve postavke. Prijenos datoteka između dvaju uređaja sposobnih za NFC trebao bi biti jednako jednostavan. Nokia je naglasila da planira razvijati tu tehnologiju te da bi u budućnosti svi njihovi pametni telefoni trebali koristiti tehnologiju NFC.

www.nokia.com
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još