ČIJI JE, ZAPRAVO, FACEBOOK?

Mark Zuckerberg ponovo na udaru tužbe

12.04.2011 u 15:29

Bionic
Reading

Većinski vlasnik i suosnivač društvene mreže Facebook Mark Zuckerberg ponovo se povlači po sudovima. Dobio je parnicu protiv braće Winklewoss, koji ga opetovano tuže za sve veće i veće iznose jer tvrde da ih je na prevaru izbacio iz vlasništva Facebooka, ali sada se vratio još jedan navodni suosnivač koji tvrdi da je više od pola Facebooka njegovo

Čovjek koji tvrdi da posjeduje više od pola Facebooka zove se Paul Ceglia i još je jedan od onih s kojima je Mark Zuckerberg navodno surađivao u ranim fazama tog projekta. Ceglijina priča je neobična: on je sam nedavno osuđen za prevaru povezanu za svoj posao s drvenim paletama, ubrzo nakon čega se 'prisjetio' da mu je Mark Zuckerberg obećao 50 posto u projektu koji se 2003. zvao 'the face book', s tim da mu je dodatno dužan jedan posto projekta za svaki dan u kojemu projekt nije dovršen nakon određenog datuma.

Cijela priča zvuči bizarno; čak ni netko vrlo naivan ne bi potpisao takav ugovor i prva je Ceglijina tužba, prije otprilike godinu dana, odbačena kao neosnovana. No kako piše Business Insider, Ceglia se sada vratio sa puno više dokaza i puno jačom odvjetničkom tvrtkom, DLA Piper, na svojoj strani.

Ovaj put Ceglia ima gomilu e-poruka koje potvrđuju da su on i Zuckerberg uistinu surađivali na projektu te pokazuju da ga je Zuckerberg zavarao rekavši mu (kao i blizancima Winklewoss, od kojih je izmuzao nešto novca za projekt) da ga taj projekt više uopće ne zanima, a u stvarnosti je tadašnjoj verziji Facebooka tek krenulo. Ceglia ima čak i ček na 1.000 dolara koji je uplatio Zuckerbergu pa kasnije poništio.

U cijeloj priči najvažnija je činjenica da poznata odvjetnička tvrtka kao DLA Piper ne bi ulazila u ovu priču da nije dobro provjerila pozadinu te da nije sigurna u to da je bar dio Ceglijine priče istinit. Sumnjamo da će Cegliji pripasti većinsko vlasništvo Facebooka, ali mogao bi dobiti koji milijunčić (a možda i više).

Što se pak tiče blizanaca Winklewoss, oni će se morati zadovoljiti sa 65 milijuna dolara odštete u dionicama (čija je vrijednost sada narasla na preko 100 milijuna) koju im je sud originalno namijenio, jer njihova žalba kojom su tražili znatno više novca nije urodila plodom.