PAMETNO PLANIRANJE

Apple kupuje 60 posto svih zaslona osjetljivih na dodir

08.04.2011 u 12:27

Bionic
Reading

Malo je vjerojatno da će Apple iskusiti nestašicu zaslona osjetljivih na dodir jer je, prema ThinkEquityju, ta tvrtka rezervirala 60 posto svih dostupnih na tržištu

Analitičar tvrtke ThinEquity je odaslao poruku svojim klijentima u kojoj stoji da Apple neće iskusiti nestašicu zaslona osjetljivih na dodir koji se ugrađuju u iPad 2. Nakon što je iPad 2 rasprodan te Apple teško zadovoljava potražnju za njim, pojavila su se nagađanja da bi potres u Japanu mogao dodatno utjecati na broj iPada 2 na tržištu. Međutim, Apple je već osigurao alternativne izvore zaslona osjetljivih na dodir.

Američka tvrtka je pravodobno reagirala na moguće poteškoće u opskrbi i proizvođačima komponenti ponudila novac unaprijed da bi rezervirala njihovu proizvodnju za svoje potrebe. Na taj način Apple je praktično pod svoju kontrolu stavio oko 60 posto zaslona osjetljivih na dodir koji se u ovom trenutku nalaze na tržištu. Analitičari su prilično sigurni u pozitivnu budućnost Applea, ali pretpostavljaju da će ovaj potez stvoriti probleme drugim proizvođačima koji će možda morati ograničiti isporuke svojih proizvoda sa zaslonima osjetljivim na dodir ili možda čak odgoditi početak prodaje nekih od njih. U tom kontekstu se najviše spominje BlackBerry i njegovo tablet računalo PlayBook.