ISTRAŽIVANJE ALGEBRE I VŠPR

Posao u IT sektoru siguran i u vrijeme krize

07.04.2011 u 12:33

Bionic
Reading

Visoka škola za primijenjeno računarstvo i Algebra grupa danas su u Rovinju predstavili rezultate istraživanja o potrebama zapošljavanja IT stručnjaka provedenog na gotovo 450 hrvatskih tvrtki. Anketa je pokazala da velika većina domaćih tvrtki ne namjerava smanjivati broj zaposlenika u IT sektoru

Istraživanje Algebre i Visoke škole za primijenjeno računarstvo predstavili su u sklopu Microsoft WinDaysa u Rovinju predsjednik upravnog vijeća VŠPR Hrvoje Balen, glavni tehnološki savjetnik u Microsoftu Hrvatska Ratko Mutavdžić te voditelj Centra karijera u VŠPR Vjeran Bušelić.

Jedan od ključnih zaključaka istraživanja, koje je provedeno četvrtu godinu zaredom, jest da je posao u IT sektoru vrlo siguran: unatoč recesiji, čak 96 posto ispitanih tvrtki izjavilo je kako ne planira smanjivati broj trenutačno zaposlenih IT kadrova. Nadalje, čak 50 posto ispitanih tvrtki planira nastaviti zapošljavati nove IT stručnjake, a 80 posto njih je i ove godine izjavilo kako u Hrvatskoj nedostaje kvalitetnog IT kadra.

Nažalost, dobar dio ispitanih tvrtki nije spreman primiti studente na praktično usavršavanje, svega pet posto njih provodi takvu sustavnu i organiziranu praksu, a 58 posto njih omogućit će stručnu praksu studentima računarstva tek na poseban zahtjev.

'Analiza koju smo predstavili danas bit će polazišna osnova za sljedeću sjednicu Gospodarskog vijeća Visoke škole za primijenjeno računarstvo i nakon što još jednom prodiskutiramo rezultate, odlučit ćemo o daljnjem razvoju nastavnog programa, ali i kako pomoći tvrtkama da što prije uspostave procedure za primanje studenata na praksu', rekao je Vjeran Bušelić predstavljajući rezultate istraživanja.

Što se pak tiče prostora za rast, većina tvrtki koje djeluju u ICT sektoru vidi svoj prostor za širenje podjednako u Europskoj Uniji, u Hrvatskoj, kao i globalno - njih 36 posto u sva tri slučaja. Ipak, 59 posto ispitanih tvrtki smatra da domaće ICT tvrtke mogu biti konkurentne u susjednim zemljama te regiji jugoistočne Europe.