EDAG

Automobil zasnovan na otvorenom kodu

05.03.2009 u 13:00

Bionic
Reading

Jedan od najzanimljivijih koncepata predstavljenih na sajmu automobila u Ženevi, s tehnološke strane gledano, je EDAG koncept automobila čiji je softver zasnovan na otvorenom kodu

Svaki automobil danas, osim hardverskog dijela priče, ima veliku količinu softvera koji govori svoj toj ugrađenoj elektronici što da radi. No, ovo je prvi put da vidimo automobil čije su tehnologije otvorenog koda, što znači da ih programeri i drugi stručnjaci (uz poštivanje odgovarajućih licenci) mogu mijenjati ili mu doprinijeti novim funkcijama.

No tu nije kraj inovacijama ovog koncepta tvrtke EDAG. Unutarnje osvjetljenje automobila obilato koristi OLED zaslone, a jedan takav nalazi se na stražnjoj strani automobila na kojoj se po potrebi mogu prikazivati različite slike i poruke; jedan primjer upotrebe takve tehnologije jest obavijest da je automobil u kvaru.

Na kraju, ne treba ni spominjati da je auto električan i da ga pokreće litij-ionska baterija. Nažalost, prilično smo sigurni da ovakvo što na tržištu nećemo vidjeti barem još nekoliko godina.