KAZNA URODILA PLODOM

IE8 će se moći ukloniti iz Windowsa 7

05.03.2009 u 10:39

Bionic
Reading

Prijetnja Europske komisije novom kaznom Microsoftu zbog integriranja Internet Explorera u Windowse, čini se, urodila je plodom

Trenutačna probna inačica Windowsa 7, Build No. 7048, kojoj pristup ima samo birani krug ljudi koji je testiraju, ima u sebi mogućnost uklanjanja Internet Explorera 8. Čini se da Microsoft ne želi riskirati više kazni od Europske komisije, koja mu je prošli put izrekla kaznu veću od milijardu dolara pa je odlučio poslušati najnovija upozorenja tog regulatornoga tijela.

Uklanjanje IE8 iz Windowsa 7 ipak nije tako korjenito kako bi netko mogao pomisliti. Tijekom godina, Microsoft je svoj preglednik poprilično integrirao u operativni sustav pa je ovo uklanjanje samo površno. Pokretanjem deinstalacije navodno se briše samo izvršna datoteka (iexplorer.exe) i preglednik se više ne prikazuje u izborniku programa.

Najnoviji Microsoftov okršaj s Europskom komisijom pokrenula je norveška Opera, a kasnije su se pridružili Mozilla i Google. Proizvođači alternativnih preglednika smatraju da Microsoft ima nepoštenu prednost distribuiranjem IE-a u Windowsima te tako smanjuje korisnicima izbor. Zanimljivo je to da Opera nije tražila uklanjanje IE-a iz Windowsa, već uključivanje i drugih preglednika u distribuciju operativnog sustava.

Pojavila su se i nagađanja da bi Microsoft mogao odgoditi izlazak Windowsa 7 za koji mjesec zbog zahtjeva Europske komisije, no tvrtka nije željela komentirati nikakve datume izlaska novog operativnog sustava.