Tehnologija PETAK BEZ ŽIVOTA

Crkva poziva na post od modernih tehnologija

  • Autor: B. R.
  • 5.3.2009 11:06:48
  • 5.3.2009 9:34:28

Talijanski katolički biskupi pozvali su vjernike da se tijekom pet tjedana korizme odreknu korištenja modernih tehnologija poput iPoda, surfanja internetom ili korištenja SMS-a

Prijedlog talijanskih crkvenodostojnika ide korak dalje te pozivaju vjernike da se modernih tehnologija ostave apsolutno svakog petka u godini, jednako kao što se u taj dan posta ostavljaju jedenja mesa.

'Ovo je mali podsjetnik na važnost konkretnih odnosa među ljudima koji sve više bivaju nadmašenim raznim oblicima virtualnih veza', stoji između ostalog u priopćenju biskupije iz Modene.

Ovaj prijedlog ima svojih protivnika i u crkvenim redovima poput svećenika rimske bazilike Giancarla Angela Andreisa koji je na priopćenje reagirao izjavom da je 'prijedlog pomalo hirovit jer veliki broj vjernika u svakodnevnom radu ovisi upravo o modernim tehnologijama te da ih se ne mogu baš samo tako odreći'.

Angelo Dente, dvadesetšestogodišnji talijanski vjernik, izjavio je bi svatko za sebe trebao odlučiti čega i zašto će se odreći u korizmi, a ne da mu takva žrtva bude nametnuta od Crkve.

Bilo kako bilo, Crkva definitivno balansira na granici kritike i prihvaćanja novih tehnologija. Tijekom siječnja Vatikan je otvorio svoj službeni kanal na YouTubeu, a papa Benedikt u nekoliko navrata pohvalio društvene mreže zbog poticanja na druženje među ljudima, no jednako tako je upozorio da iste dovode do otuđenja u stvarnom životu.

www.vatican.va
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još