NOVA DRUŠTVENA MREŽA

Želite li dijeliti fotke s neznancima?

24.03.2011 u 12:09

Bionic
Reading

Pokrenuta je nova društvena mreža stvorena za pametne telefone opremljene digitalnim fotoaparatima i GPS prijamnicima. Njeno ime je Color

Osnivač i pokretač društvene mreže Color je Bill Nguyen, poznat kao kreator glazbene stranice Lala koju je preuzeo Apple. Nguyen je zamislio novu društvenu mrežu kao servis za dijeljenje fotografija, pomoću kojih će se korisnici spajati. Color bi trebao sam zaključiti koje fotografije su zanimljive kojem korisniku i prikazivati ih. Neće biti klasičnih popisa prijatelja, ali ni postavki privatnosti. Na Coloru je sve javno, a mreža ima sva prava na sadržaj postavljen na njoj - korisnici će tek moći izbrisati sadržaj koji su postavili.

Slike će se prikazivati prvenstveno po lokacijskom ključu, no uzet će se u obzir i ukus pojedinog korisnika na osnovi njegovog pregledavanja fotografija i komentara ostavljenih na njima. Takav način interakcije čini se odlično prilagođen nekim većim događajima kao što su sportske utakmice ili koncerti, a posjetiteljima će se prikazivati fotografije drugih posjetitelja snimljene na toj lokaciji i tako im omogućiti kontakt s osobama istih interesa, ali i uvid u isti događaj iz druge perspektive.

GPS lociranje i geotagovi su vrlo važna komponenta u novoj društvenoj mreži, no Color će koristiti i analizu samih fotografija da što točnije odredi lokaciju na kojoj su napravljene. Kreatori mreže Color računaju na osobnu prirodu usluge i upotrebu pametnih telefona u čuvanju pristojnosti na mreži.

Zarada se planira ostvariti reklamnim oglasima baziranim na lokaciji. Trenutno je Nguyen osigurao 41 milijun dolara od investitora pomoću kojih je izradio mrežu te je planira održavati dok ne počne generirati zaradu. Aplikacija Color je dostupna u Appleovom App Storeu i na Android Marketu.