NOVA VERZIJA

Stigao je Internet Explorer 9!

15.03.2011 u 08:10

Bionic
Reading

Od jučer je službeno dostupna nova verzija Microsoftovog internetskog preglednika, Internet Explorera 9, koju je dosad u probnoj fazi preuzelo više od 40 milijuna korisnika. Povijest Microsoftovih preglednika seže unatrag 16 godina, kada je tvrtka predstavila prvu verziju Internet Explorera kao dio operativnog sustava Windows 95 Plus! Pack

'Internet Explorer 9 nudi najbolje iskustvo weba', rekao je Kristijan Kramarić, voditelj grupe proizvoda klijentskog softvera u Microsoftu Hrvatska. 'Danas web može otkriti snagu i performanse ponajboljeg računalnog hardvera zahvaljujući funkcionalnosti Windowsa i Internet Explorera 9. Internetske stranice se također mogu ponašati kao aplikacije unutar operativnog sustava Windows 7, i to zahvaljujući funkcionalnosti smještaja stranica u traku sa zadacima. Zahvaljujući pomoći partnera i web zajednice, Internet Explorer 9 prešao je iz faze rane bete u finalnu inačicu za manje od godinu dana', dodaje Kramarić.

Prednosti Internet Explorera za dizajnere i vodeće internetske stranice

Internet Explorer 9 dizajniran je tako da stavlja internetske stranice u središte pozornosti, omogućujući bogatija web iskustva. Korisnici mogu smještati internetske stranice izravno u traku s zadacima, kao da je riječ o aplikacijama instaliranima u operativni sustav. Na taj način jednostavno mogu izvršavati zadatke povezane s internetskim stranicama, kao što je provjera sandučića e-pošte, izmjena stanice na internetskom radiju, prihvaćanje zahtjeva za prijateljstvom na društvenim mrežama ili brzo pregledavanje posljednjih vijesti.

Brzo je lijepo – Internet Explorer 9 s hardverskim ubrzanjem

Posljednja inačica Internet Explorera iskorištava mogućnosti i snagu modernih računala da bi unaprijedila sveukupno iskustvo pregledavanja online sadržaja. Ona je jedini internetski preglednik s potpunim hardverskim ubrzavanjem za HTML5 te se služi snagom grafičke kartice računala da bi iskoristila do 90 posto njegove snage, dosad neiskorištene.

Nova generacija hardvera koristi snagu grafičkih podsustava s podrškom za DirectX11, čime omogućava još bolje iskustvo online igara, bogat prikaz videosadržaja te brz odziv internetskih aplikacija. Na taj način grafički podsustavi dolaze do potpunog izražaja te uklanjaju prepreku između grafičkog procesora i središnje procesorske jedinice, nudeći korisnicima performanse koje ispunjavaju očekivanja i zahtjeve.

Fokus na sigurnost i pouzdanost

Velika je pozornost pridana sigurnosti korisnika, kao i podataka pohranjenih na računalu. Internet Explorer 9 omogućava nadzor dodataka koji usporavaju preglednik i upozorava ukoliko se preuzima potencijalno zloćudan sadržaj, istovremeno štiteći korisnika i računalo sustavom pametnog filtriranja koji otkriva i blokira internetske stranice što distribuiraju zlonamjerni softver kroz socijalni inženjering.

Razvojnim inženjerima namijenjen je niz alata koji omogućavaju brz razvoj, testiranje i debugging internetskih stranica, jer je izmjene koda moguće unijeti unutar samog preglednika. Novost su i inspekcijski alati za mrežni promet, poboljšano je JavaScript profiliranje, kao i integrirana podrška za nove internetske standarde. Internet Explorer nudi IT profesionalcima poboljšano upravljanje pravilima grupe (Group Policy), zahvaljujući bazi s više od 1.500 pravila, koja će olakšati upravljanje instalacijama preglednika nakon implementacije.

Microsoft Internet Explorer 9 dostupan je bez naknade vlasnicima računala s legalnim operativnim sustavom Windows u 40 jezičnih varijanti (uključujući hrvatsku) na adresi http://windows.microsoft.com/ie9. Praktične savjete o zaštiti osobnih podataka i računala možete pronaći na stranicama http://www.microsoft.com/croatia/security/default.mspx