Tehnologija NIJE SAMO ZA POKAZIVANJE

Najviše se surfa iPhoneom

  • Autor: G. M.
  • 2.3.2009 15:50:36
  • 2.3.2009 10:47:30

Tvrtka za istraživanje tržišta Net Applications otkrila je da 66,61 posto internetskog prometa preko mobilnih telefona otpada na Appleov iPhone

Sasvim je jasno da Apple ne drži tako velik udio u svjetskom mobilnom tržištu, ali je ovaj podatak jasan pokazatelj da korisnici iPhonea ne posjeduju uređaj samo zato što je lijep, već se koriste njegovim naprednim funkcijama. Drugi po redu u korištenju interneta su pametni telefoni koji koriste operativni sustav Windows Mobile i rade 6,91 posto prometa.

Zanimljivo je da treće mjesto dijele uređaji Symbian i Android, sa 6,15 posto prometa. Android je nov sustav koji se nalazi u jednom masovno prodavanom pametnom telefonu na tržištu prisutnom tek nekoliko mjeseci i odgovoran je za istu količinu prometa kao etablirani uređaji Symbian – operativni sustav koji Nokia koristi za svoje pametne telefone već dug niz godina. BlackBerry OS je začuđujuće malo korišten na internetu i odgovoran je za svega 2,24 posto prometa, manje od Palma koji radi 2,37 posto prometa i slabo je raširen izvan SAD-a.

UN-ovi podaci o korištenju mobilnih telefona kažu da šest od deset osoba u svijetu danas koristi mobilni telefon. Jasno je da su mobilni telefoni komunikacijska sredstva budućnosti, u nerazvijenim zemljama još više zbog toga što je infrastruktura za njihovo podržavanje jeftinija i lakša za izgraditi od fiksne mreže. ITU (International Telecommuncations Union) je objavio da se u svijetu koristi 4,1 milijardu mobilnih telefona, a u 2002. ih je bilo milijardu. Rast je najveći u nerazvijenim zemljama.

Korištenje interneta se u tom razdoblju od sedam godina udvostručilo, a najveći rast je u mobilnom pristupu internetu. Oko tri posto svjetskog stanovništva danas ima pristup mobilnom brzom internetu, a u razvijenim zemljama taj je postotak 14 posto. Očekuje se da bi u budućnosti mobilne mreže mogle biti glavni izbor za pristup internetu u zemljama u razvoju.

www.itu.int

www.netapplications.com
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još