BRITANCI UPOZORAVAJU

Previše smo ovisni o satelitskoj navigaciji

09.03.2011 u 11:49

Bionic
Reading

Stanovnici razvijenih nacija postali su previše ovisni o sustavu satelitske navigacije i mogli bi se naći u velikim problemima kad bi sustav prestao funkcionirati

Britansko udruženje inženjera upozorilo je da su razvijene nacije previše ovisne o sustavu satelitske navigacije. Pri tome nisu mislili samo na pojedince koji bi se našli izgubljeni bez svog GPS prijamnika i odvezli automobil u rijeku ili jezero, već prvenstveno na usluge na kojima počiva naše moderno društvo. O sustavu satelitske navigacije danas ovisi dostava roba i hrane diljem svijeta svim prijevoznim sredstvima, ali i siguran transport ogromnog broja stanovnika. Nedavna studija Europske komisije navodi da šest do osam posto ekonomskog rasta zapadnih zemalja direktno ovisi o sustavu satelitske navigacije.

Brojne usluge koje se naslanjaju jedna na drugu negdje u lancu imaju sustav koji ovisi o satelitskoj navigaciji. U slučaju samo djelomičnog kvara, cijeli sustav usluga se može urušiti, a stanje bi moglo postati katastrofično u slučaju globalnog otkazivanja sustava. Ovisnost je tim gora što se svi oslanjaju na američki sustav GPS koji je trenutno i jedini dostupan globalno.

Britanski inženjeri pozvali su na razvoj i upotrebu otpornijih i kvalitetnijih antena i prijamnika te strogu kontrolu pa čak i zabranu naprava za ometanje signala navigacijskih satelita. Također su pozvali na razvoj konkurentnih sustava za satelitsku navigaciju kao što su europski Galileo ili ruski GLONASS.