LG OPTIMUS 2X

Dolazi nam prvi dvojezgreni pametni telefon

07.03.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Sljedećeg mjeseca na hrvatskom tržištu trebao bi se pojaviti LG Optimus 2x. Osnovna snaga uređaja sadržana je već u njegovom nazivu. Naime, LG Optimus 2x prvi je uređaj koji sadrži dvojezgreni procesor

Na ovogodišnjem sajmu mobilne industrije Mobile World Congress gotovo svi proizvođači predstavili su svoje nove uređaje u kategoriji pametnih telefona. Slobodno se može reći da 2011. donosi procvat u ovom segmentu mobilne industrije, a jedna od ključnih karakteristika brojnih predstavljenih uređaja je ugrađeni dvojezgreni procesor.

Prvi uređaj ove kategorije koji će se pojaviti na našem tržištu je LG Optimus 2x. Dobili smo priliku 'poigrati' se njima i moramo istaknuti: uređaj je doista gotovo dvostruko brži od svih ostalih dostupnih pametnih telefona.

Kako u LG-u navode, osnovna snaga uređaja sadržana je u dvije ključne hardverske komponente – dvojezgreni procesor ARM Cortex-A9 radnog takta 1GHz te Nvidijin grafički čip Tegra 2. Ugrađeni dodaci rezultiraju značajnim ubrzanjem u radu samog uređaja. Uz dvije spomenute stavke, mi bismo kao ključnu karakteristiku uređaja spomenuli još jednu – HDMI izlaz.

Sve sadržaje LG Optimusa 2x moguće je preko pripadajućeh HDMI kabla pregledavati na zaslonu televizora. Naravno, sadržaji razlučivosti samog zaslona uređaja (480x800) prikazivat će se u pripadajućem formatu i na zaslonu televizora, no sadržaji visoke kvalitete prikazivat će se u Full HD razlučivosti, podržava li je televizor.

LG Optimus 2x ima ugrađenu osam megapikselnu kameru sposobnu za snimanje videosadržaja Full HD razlučivosti (1.080 p) pri 24 fps ili videosadržaja razlučivosti 720 p pri 30 fps.

Moramo priznati da smo nakon spajanja LG Optimusa 2x s pripadajućim Full HD televizorom najviše uživali u igranju. Mobitel naprosto leti i nema nikakvih trzanja i zastajkivanja, i to usprkos činjenici da se radi o testnom uređaju, a što su nam u LG-u prilikom njegova ustupanja istaknuli.

Kako stvari stoje, LG Optimus 2x dolazi s Androidom u verziji 2.2, no u kompaniji navode da će korisnicima automatski biti omogućena nadogradnja na Android 2.3. Povrh Androida, LG je ugradio vlastiti launcher, pokretač programa i sadržaja na uređaju. Preko LG-jevih dodataka moguće je prilagođavati određene segmente na mobitelu, poput prikaza instaliranih programa, a koje je moguće pregledavati u standardnom skroling obliku, bočnom skroling načinu ili kao popis programa, jednako kao što pregledavate pohranjene kontakte.

Što se dizajna tiče, nemamo nikakve prevelike zamjerke osim činjenice da su u LG-ju odlučili da ugrađena kamera ne treba pripadajuću tipku. Ako se nas pita, praktičnije bi bilo okidati fotografije hardverskom tipkom nego zaslonom, kako su to u LG-ju zamislili.

Prednja strana LG Optimusa 2x rezervirana je za kapacitivni četiri inčni zaslon razlučivosti 480 x 800 piksela, četiri tipke osjetljive na dodir za upravljanje uređajem i dodatnu kameru (1,3 mp); desna bočna za tipke za pojačavanje odnosno stišavanje uređaja; gornja za utor za slušalice, tipku za gašenje/paljenje, odnosno otključavanje i zaključavanje uređaja te HDMI izlaz; donja sadrži zvučnike te USB utor za napajanje ili povezivanje uređaja, a stražnja ranije spomenutu osam megapikselnu kameru s pripadajućom LED bljeskalicom.

LG Optimus 2x odlično leži na dlanu i općenito dalje dojam odličnog komada hardvera.

Da zaključimo, LG Optimus 2x odličan je komad hardvera i trenutno se s njime i njegovim tehničkim karakteristikama ne može nositi nijedan dostupan pametni telefon na našem tržištu. Nažalost, za sada vam ne možemo reći njegovu cijenu s obzirom na to da još uvijek nije formirana.

LG Optimus 2x na tržištu će se pojaviti tijekom travnja ove godine.

SPECIFIKACIJE:

LG Optimus 2x
Radne frekvencije: GSM 850/900/1.800/1.900; HSDPA 900/2.100
Dimenzije i težina: 123,9x63,2x10,9 mm, 139 grama
Zaslon: TFT kapacitivni osjetljiv na dodir, 16 M boja; 480x800 piksela, 4,0 inča
Značajke zaslona: akcelerometar za zakretanje korisničkog sučelja, proximiti senzor
Podatkovni prostor: 8 GB, utor za memorijsku karticu formata microSD
Podatkovni prijenos: HSDPA, 10,2 Mbps; HSUPA, 5,76 Mbps, Wi-Fi 802,11 b/g/n, DLNA, Bluetooth, micro USB
Kamera: 8 MP, 3.264x2.448 pixels, autofokus, LED bljeskalica; videosnimanje - 1.080p@24fps, 720p@30 fps
Dodatna kamera: da, 1,3 mp
OS: Android 2.2 Froyo; moguća nadogradnja na 2.3
Procesor: Dual-core 1GHz ARM Cortex-A9 proccessor, ULP GeForce GPU, Tegra 2 chipset
Radna memorija: 512MB
GPS: da
Podrška za Flash sadržaje: da
Baterija: Li-Ion 1.500 mAh, do 400 sati na čekanju; sedam sati i 50 minuta razgovora
Cijena: nije formirana
Ustupio: LG Hrvatska