SONY ERICSSON C702

Mobitel za aktivan život

28.11.2008 u 16:17

Bionic
Reading

Sony Ericsson je proizveo idealan mobilni telefon za godišnji odmor. Model C702 nudi komunikaciju, jako dobar fotoaparat, snalaženje u prostoru pomoću GPS sustava i, povrh svega toga, otpornost na vremenske uvjete i prašinu

Dizajn kućišta će se nekome svidjeti, nekome neće. Nama izgleda kao da je napravljen prije svega da bi bio funkcionalan, a tek onda estetski ugodan. Plastika ima gumast osjećaj pod prstima, a poklopac za bateriju se mora zabraviti rotacionom bravicom.

Objektiv je zaštićen vrlo solidno izvedenim poklopcem tako da prašina i kiša ovom telefonu neće nauditi, no nipošto to nemojte shvatiti kao poziv za uranjanje u vodu – nije vodootporan.

Otvaranje poklopca za bateriju nije baš najspretnije bez novčića ili nekog alata, ali to je ionako nešto što se rijetko radi. Odmah pored bravice je robusna kopča za špagicu za nošenje. Nema opasnosti da popusti, što je sasvim u skladu s renomeom koji si ovaj telefon pokušava napraviti.

Gornja strana mobitela izgleda vrlo obično, s malim tipkama dovoljno razmaknutim za normalno tipkanje. Osjet pri tipkanju je gumast jer je tipkovnica otporna na prolijevanje tekućine, ali to ne smeta previše pri tipkanju SMS-ova.
Ekran telefona je danas standardnih 240x320 piksela, s vrlo kvalitetnim prikazom, ali i ograničenom čitljivošću na jarkom suncu, što je prilična zamjerka mobilnom telefonu za aktivan život na otvorenom.

Softver telefona je uobičajen za Sony Ericssone, s time da na meniju sada stoji jedna stavka više - radi se o satelitskoj navigaciji. S njom je spregnuta aplikacija Google Earth za snalaženje u prostoru.

Nažalost, preciznost lociranja pomoću te aplikacije nije izvrsna, ali će poslužiti u potpuno nepoznatom okolišu. Pomoću statusne aplikacije može se vidjeti kako telefon 'hvata' satelite i točna pozicija u stupnjevima, minutama i sekundama. GPS sustav služi i geotagiranju fotografija.

Fotoaparat je razlučivosti tri megapiksela i izrađuje sasvim dobre fotografije za jedan mobitel. Boljka u obliku nedostatka kontrasta na takvim fotoaparatima je ovdje riješena, no ostaje problem digitalnog šuma i njegova softverskog uklanjanja, zbog čega se gube detalji na fotografijama.

Zaključujemo da se ovdje radi o prilično uspješnom modelu za aktivne korisnike koji će ih dobro služiti ne pretjeraju li sa zlostavljanjem.

SPECIFIKACIJE
SE C702
Radne frekvencije: 850/900/1.800/1.900/UMTS MHz
Tip ekrana: 16 M boja
Veličina ekrana: 240x320
Memorija: 160 MB + 512 MB kartica
Dimenzije: 106x48x15,5 mm
Masa: 105 grama
Vrijeme razgovora: 7 sati
Vrijeme na čekanju: 300 sati
Ugrađena kamera: 3,2 megapiksela
Komunikacija: Bluetooth
Prijenos podataka: GPRS, EDGE, UMTS
E-mail klijent: Da
Cijena: 2.389 kuna
Ustupio: Sony Ericsson
www.sonyericsson.com