700 TONA

Najteže robotičko vozilo na svijetu

28.11.2008 u 15:50

Bionic
Reading

Iako smo apsolutno sigurni da je sve veća ponuda robotičkih naprava u svim tehnološkim segmentima dio paklenog plana prema kojem bi roboti trebali preuzeti dominaciju svijetom i čovječanstvom, u nekim slučajevima postojanje robota smatramo izuzetno korisni

Jedan od najvećih kamiona uskoro bi trebao postati najveće robotičko vozilo na svijetu. Navedeno je rezultat suradnje računalnih stručnjaka Sveučilišta Carnegie Mellon i proizvođača industrijskih vozila Caterpillar. Prema njihovim navodima, suradnja će rezultirati u potpunosti robotičkim kamionom težine 700 tona koji je sposoban za ukupnu nosivost od čak 240 tona.

Ovu mrcinu od kamiona pogoni motor snage 3.550 konjskih snaga, a može se kretati maksimalnom brzinom od gotovo 70 kilometara na sat. Kamion je namijenjen prijevozu tereta u rudnicima diljem svijeta, a kada završe sve potrebne izmjene, ovo vozilo postat će najveće robotičko vozilo na svijetu.

Najveće da, ali nikako ne i prvo. Slično, u potpunosti automatizirano vozilo za prijevoz tereta već je u uporabi u nekim australskim rudnicima, a izradila ga je japanska kompanija Komatsu.