MOBILE WORLD CONGRESS 2011.

Nove verzije Androida na Samsungovim uređajima

14.02.2011 u 14:05

Bionic
Reading

Dva posebno zanimljiva uređaja na sajmu Mobile World Congress su Samsungov telefon Nexus S te tablet Galaxy Tab 10.1. Oba, naime, imaju posve novu verziju Googleove mobilne platforme Android

Samsung je na ovogodišnjem Mobile World Congressu prikazao gomilu ekskluziva, a dvije najvažnije došle su u obliku nove verzije Androida za mobilne telefone, 2.3 ili Gingerbread, te novog Androida za tablete pod nazivom Honeycomb.

Samsungov zakrivljeni pametni telefon Nexus S pohvalio se Androidom 2.3, koji donosi podosta drugačiji glavni izbornik, jednostavniji od staroga i s novim načinom pregleda aplikacija koje se prikazuju s efektom 3D kocke.

Još je interesantnija bila nova verzija Samsungovog tableta, Samsung Galaxy Tab 10.1, kojemu samo ime govori dijagonalu zaslona. Riječ je o prekrasno dizajniranom uređaju bez fizičkih tipaka - sve na njemu radite putem zaslona osjetljivog na dodir. No, iako uređaj radi prilično brzo, sučelje Honeycomba nije nam se odveć dopalo, prilično je konfuzno i prenatrpano, a i nekako nam je nedostajala tipka koja bi nas odmah odvela na početni ekran s aplikacijama. Galaxy Tab 10.1 se poprilično grijao u radu, pogotovo u gornjem desnom kutu uređaja; puno više od Appleovog iPada koji mu je glavna konkurencija.

Mnoge opcije bile su nam nedostupne jer uređaj nije priključen na internet, no ono što smo mogli isprobati, primjerice kameru (uređaj ima prednju i stražnju kameru) i čitač e-knjiga, radilo je prilično dobro. Unatoč pomalo nesređenom sučelju i problemima sa zagrijavanjem, vjerujemo da će upravo Galaxy Tab 10.1 (djelomično zahvaljujući uspjehu svojeg manjeg prethodnika, Galaxy Taba kojeg je Samsung prodao u preko dva milijuna primjeraka), biti jedan od najtraženijih tableta u 2011. godini.