PROKLETSTVO MALOG TRŽIŠTA

Blagodati interneta nedostupne u Hrvatskoj

10.02.2011 u 11:41

Bionic
Reading

Internet doista jest svjetska mreža, no usluge dostupne preko interneta često nisu dostupne u svim zemljama. Hrvatska kao mala zemlja (pre)često iz prve ruke doživljava takav tretman

Internet nudi mnoštvo usluga koje hrvatski surferi nisu u mogućnosti koristiti. Razlozi tome su različiti, no dominantan razlog jest taj što smo mala država s premalom bazom korisnika da bismo se našli pri vrhu popisa poželjnih tržišta.

S vremenom se neke usluge toliko rašire da postanu dostupne i u maloj Hrvatskoj, a neke vjerojatno neće nikada stići u našu zemlju. Pogledajte što to ima na internetu, a nama nije dostupno.

Hulu

Hulu je online videoservis koji besplatno emitira serije i filmove producirane od američkih TV kuća NBC, Fox, ABC i drugih. Hulu je osnovan od strane gore spomenutih mreža te se financira i ostvaruje određenu zaradu kroz reklame koje se prikazuju uz videomaterijal. S obzirom na to da te iste mreže prodaju svoje serije i filmove televizijama diljem svijeta, nikako im ne bi odgovaralo da gledatelji tih televizija te serije i filmove pogledaju unaprijed pute interneta, pa Hulu vrlo strogo blokira sve IP adrese koje nisu iz SAD-a. Blokirani su i svi anonimni proxy serveri i VPN-ovi, pa je doista teško zaobići Huluove zabrane.

Netflix

Netflix je tvrtka koja stanovnicima SAD-a i Kanade pruža usluge videa na zahtjev. Usluga nije besplatna, ali je jeftina, jednostavna i nudi videosadržaje u HD rezolucijama. Usluga se plaća kroz mjesečnu članarinu. Postoji više paketa u kojima korisnici kupuju sate videomaterijala. Članarina podrazumijeva korištenje usluge na više uređaja. Podržani su Windows i MacOS računala, Xbox 360 konzola, iPod Touch, iPhone, iPad, Apple TV, Wii, TiVo uređaji, WD Live Plus Media Player te neki modeli blu-ray playera od Panasonica, LG Electronicsa i Samsunga. No, nažalost, Hrvatska (i ostatak Europe) nije podržana.

Vevo

Vevo je glazbeni servis koji su osnovali Sony Music Entertainment, Universal Music Group i Adu Dhabi Media. Sastoji se od ogromne baze glazbenih videospotova njegovih osnivača, ali i spotova poznatih izdavača EMI. Spotove mogu pregledavati samo posjetitelji iz Kanade i SAD-a. Vevo ima i svoj YouTube kanal preko kojega spotove mogu gledati posjetitelji iz daleko većeg broja zemalja uključujući i Hrvatsku koja je dodana na popis privilegiranih tek nedavno. Ipak, neki spotovi na Vevu neće biti prikazani u Hrvatskoj zbog autorskih prava; srećom, često ćete iste te spotove moći naći na YouTubeu.

Pandora

Pandora je automatizirani glazbeni servis u koji korisnik mora upisati tek jednu pjesmu ili glazbenika kojeg voli slušati i Pandorini algoritmi će mu kreirati glazbenu listu prema njegovom ukusu. Davanjem povratne informacije Pandori i tome koliko dobro je pogođena ta lista, servis će se sve bolje prilagođavati korisniku. Servis mogu koristiti isključivo stanovnici SAD-a. Servis je, osim preko računala, dostupan i preko drugih platformi kao što su iOS, BlackBerry i Android pametni telefoni, samostalni multimedijalni playeri poput WD-ova Media Playera i MP3 playeri poput iPoda.

iTunes

Korisnici iPoda, iPhonea i iPada dobro su upoznati s ovim Appleovim softverom jer ga moraju koristiti za spajanje svojih mobilnih uređaja na računalo i registraciju na App Store. Nažalost, u Hrvatskoj su to jedini razlozi za instalaciju ovog softvera jer je još uvijek nemoguće kupovati glazbu i videomaterijale putem iTunesa. Razlog tome su komplicirana procedura osiguravanja licenci za prodaju glazbe, ugovori s bankama o transakcijama i veličina tržišta zbog koje se sve to Appleu u ovom trenutku ne isplati.

iBooks

iBooks služi prodaji i čitanju elektroničkih knjiga za iOS platformu, no sa ovom uslugom Apple prvenstveno cilja na korisnike iPada. U trenutku početka prodaje iPada iBooks je bio dostupan isključivo u SAD-u, ali je kasnije službenim dolaskom iPada u Australiju, Kanadu, Francusku, Njemačku, Italiju, Japan, Španjolsku, Švicarsku i Veliku Britaniju postao dostupan u tim zemljama. U Hrvatskoj kupovina knjiga preko iBooksa nije omogućena. Razlog je vjerojatno premalo tržište da bi ga Apple podržao tako rano - još uvijek nisu podržane ni zemlje poput Rusije.

Sony eBook Library

Sonyjevi elektronički čitači su prilično popularni u svijetu, no oni, kao i Kindle, da bi funkcionirali u punom sjaju, moraju biti spojeni sa Sonyjevom knjižarom. Knjižara nije dostupna u Hrvatskoj, pa tako ni sami čitači nemaju puno smisla na našim prostorima. Korisnik koji kupi čitač izvan granica Hrvatske moći će čitati isključivo besplatne naslove na njemu koje će sam morati kopirati na čitač.

Barnes & Noble

Lanac knjižara Barnes & Noble pokrenuo je svoju trgovinu elektroničkim knjigama i, slično kao Amazon, razvio čitač za čitanje njihovih naslova. Nažalost, ni knjižara elektroničkih knjiga Barnes & Noble ni čitač Nook nisu dostupni u Hrvatskoj.

Xbox Live

Moderne konzole za igranje svoju punu funkcionalnost dobivaju spajanjem na prateći online servis. Dva ponajbolja takva servisa danas su PlayStation Network i Xbox Live. Sony je svoj PlayStation Network učinio dostupnim u Hrvatskoj, dok Microsoft nikako ne podržava Hrvatsku na svom servisu Xbox Live, pa tako nema ni službene prodaje ni podrške za konzolu Xbox 360 u našoj zemlji. Microsoftova konzola je duže na tržištu od Sonyjeve, a usluga Xbox Live postoji još od prošle verzije Xboxa i smatra se prvim kvalitetnim online servisom za igranje na konzolama.