SULUDA ODLUKA

Ukida li Kanada flat rate pristup internetu?

03.02.2011 u 14:37

Bionic
Reading

Kanadska agencija za regulaciju radija, televizije i telekomunikacija donijela je odluku koja bi mogla značiti kraj flat rate pristupa internetu u toj zemlji

Agencija za regulaciju radija, televizije i telekomunikacija u Kanadi (Canadian Radio-Television and Telecommunications commissions ili CRTC) nedavno je omogućila Bellu i Rogersu, telekomunikacijskim divovima u toj zemlji, da manjim pružateljima usluge pristupa internetu naplaćuje unajmljene vodove po ostvarenom prometu. Ta odluka je efektivno ukinula flat rate pristup internetu koji je danas postao standard po kojem se pristupa internetu u razvijenim zemljama.

Mali pružatelji usluga pristupa internetu odmah su morali revidirati svoju ponudu krajnjim korisnicima te je bila ugrožena cijela internetska ekonomija u Kanadi. Kanađani su bili suočeni s ograničenjem protoka podataka na svega 25 gigabajta mjesečno. Krajnji korisnici su se odmah pridružili manjim pružateljima usluga pristupa internetu i organizirali pisanje peticije kanadskoj vladi da promijeni odluku CRTC-a. Reakcije na tu odluku mogle su se čuti i van granica Kanade, te je na kraju kanadski premijer Stephen Harper obećao djelovati. Na svom službenom Twitter profilu je objavio da je zatražio od CRTC-u da revidira svoju odluku.

Danas se dobar dio svjetske ekonomije oslanja na internet, a velik broj tvrtki i njihovih zaposlenika ovisi o vezama visoke propusnosti do krajnjeg korisnika. Na kraju krajeva, napredak u telekomunikacijama važan je pokretač inovacija i znanstvenih otkrića, te je zaslužan za povećanje kvalitete života u cijelome svijetu. Odluke o drastičnom smanjenju prometa koji krajnji korisnik smije ostvariti vratit će zemlju koja ih donese u informatičko kameno doba.