Tehnologija PREGLEDNICI I PLATFORME

Google Chrome je treći najpopularniji preglednik

  • Autor: G. M.
  • 2.2.2011 16:50:10
  • 2.2.2011 14:01:03

Analitička tvrtka Net Applications je predstavila rezultate svog istraživanja o zastupljenosti platformi i internetskih preglednika u globalnom internetskom prometu

Net Applications je objavio najpopularnije platforme za spajanje na internet te najpopularnije internetske preglednike. Na listi najpopularnijih platformi vode računala s operativnim sustavom Windows, što se moglo i očekivati. Windowsi su odgovorni za 89,7 posto internetskog prometa. Drugo mjesto sa 5,25 postotnom zastupljenošću je zauzeo Appleov operativni sustav MacOS.

Donekle iznenađujuće je treće mjesto koje zauzima iOS, Appleov operativni sustav za mobilne uređaje (iPhone, iPad, iPod Touch). Ti uređaji proizvode čak 2,05 posto internetskog prometa, što je više nego dvostruko više od 0,95 posto koliko generiraju Linux platforme. Android je sa 0,49 posto prometa zauzeo šesto mjesto na ovoj listi.

Najpopularniji preglednik u svijetu danas je još uvijek Internet Explorer, no s bitno manjim postotkom zastupljenosti nego što je to bio slučaj zadnjih godina. IE je generirao 56 posto podatkovnog prometa. Na drugom mjestu sa 22,75 posto je Firefox, a na trećem mjestu je Googleov Chrome s fantastičnih (obzirom na to da je riječ o relativno novom pregledniku) 10,7 posto prometa. Safari ga slijedi sa 6,3 posto, a nekoć vrlo perspektivna Opera zastupljena se sa tek 2,28 posto prometa.

Važnost je istaknuti da su prastari i nesigurni preglednici IE6 i IE7 gotovo nestali s popisa. Net Applications nema podatke na koji preglednik su prešli korisnici tih starih verzija IE-a, ali njihovi podaci kažu da IE8 proizvodi veliku većinu prometa pripisanog IE pregledniku.

www.netapplications.com
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još