KOMUNIKACIJSKA BLOKADA

Google omogućio korištenje Twittera u Egiptu

01.02.2011 u 10:09

Bionic
Reading

Tvrtka Google pokrenula je posebnu uslugu koja građanima Egipta omogućuje slanje Twitter poruke pozivom na telefonski broj i ostavljanjem glasovne poruke, odnosno bez internetske veze koja je i dalje prekinuta u toj zemlji potresenoj cjelotjednim antivladinim prosvjedima

Na službenom korporativnom blogu Google je u ponedjeljak navečer objavio da se poput mnogih zanimao za stanje u Egiptu i razmišljao kako pomoći ljudima na terenu.

Usluga koju je Google razvio sa stručnjacima iz Twittera Egipćanima omogućuje da nazovu telefonski broj i ostave glasovnu poruku. Ona se automatski pretvara u tekstualnu poruku i šalje na Twitter, objavio je Reuters.

U Googleu ističu da za korištenje usluge nije potreban pristup internetu. U članku u kojem tvrde da im je glavna želja da Egipćanima omoguće da ih se čuje, navode i brojeve telefona na kojima je usluga dostupna.

Internetske društvene mreže poput Twittera i Facebooka egipatskim su prosvjednicima važan komunikacijski alat. No, svjetski mediji prenose tvrdnje mnogih korisnika da im je pristup društvenim mrežama blokiran, što je vlada zanijekala, ustvrdivši da poštuje slobodu izražavanja i želi je štititi.

Agencija Reuters prenosi da je tijekom prosvjeda koji su počeli prošlog utorka poginulo najmanje 140 osoba.

Prvi tjedan demonstracija protiv predsjednika Hosnija Mubaraka, čija autoritarna vlast traje već tri desetljeća, oporba planira obilježiti "Pohodom milijuna", skupom koji bi se u utorak trebao održati u drugom po veličini egipatskom gradu Aleksandriji.